Укр
Укр Eng Рус

Практичний посібник з Digital Pathology

За останні два десятиліття цифрова патологія досягла значного прогресу та вже обзавелася великою кількістю прихильників. В статті ділимось корисними порадами для тих, хто тільки планує переходити на Digital Pathology.

Швидкість збору даних, якість зображень та інфраструктура для підтримки зображень цілих слайдів (WSI) досягли рівня, близького до ідеалу, що сильно полегшує рутинну екранну діагностику. Більше того, зростає визнання використання цифрової патології в клінічній практиці в звичайних і екстрених ситуаціях.

У 1950-х роках Джон Маккарті та ін. ввели термін «штучний інтелект» (ШІ), посилаючись на галузь комп’ютерних наук, в якій машинні підходи імітують те, що людина з більшою долею вірогідності зробила б в тій чи іншій ситуації. Розвиток ШІ для застосування в патології стрімко зростає і, як правило, вимагає великих баз даних WSI для навчання і валідації.

Високоякісні WSI є основою для клінічного використання цифрової патології та фундаментом для розробки інструментів ШІ для гістопатології. Зіставлення наборів даних WSI полегшується створенням готових цифрових слайдів, які оптимізовані для візуалізації цілих слайдів. Створення готових цифрових слайдів включає в себе етапи, які необхідно враховувати при впровадженні цифрової патології як для рутинного використання, так і в тандемі зі ШІ.

Перелік етапів включає в себе наступні:

Розміщення

При розміщенні більше одного зразка тканини на одному скельці, наприклад, у випадку багатоголкової пункційної біопсії, обов’язково згуртуйте та вирівняйте зразки. Розміщення   Розміщення  

Мікротомія

На додаток до звичних практик мікротомії, щоб уникнути розривів, складок, забруднення або шумів у тканинах, є кілька додаткових моментів, які слід враховувати при створенні готових цифрових слайдів, а саме:

товщина зрізу

товщина зрізу

та розміщення тканин.

 та розміщення тканин

Якісні зрізи є одним із ключових аспектів впровадження Digital Pathology, для забезпечення рекомендується використовувати автоматичні, напівавтоматичні або ротаційні мікротоми

Маркування слайдів

Патологоанатомічні відділення, які впроваджують цифрову патологію, повинні розглянути можливість використання етикеток для слайдів зі штрих-кодом, якщо це ще не зроблено.

Хоча рукописні або читабельні етикетки можна сканувати, це може швидко стати фактором, що обмежує швидкість при скануванні великих обсягів слайдів для рутинного використання або накопичення наборів слайдів для роботи зі штучним інтелектом. 

Лабораторіям, які сканують понад 100 слайдів на день, слід розглянути можливість використання штрих-кодування при переході на цифрову патологію як керівного принципу.

Для цього використовують принтери для скелець та блоків.  

Маркування слайдів.

Фарбування

Готові цифрові слайди повинні демонструвати послідовне, відтворюване фарбування, що може бути корисним як для екранної, так і для автоматизованої інтерпретації. Лабораторії можуть розглянути можливість використання готових до використання реагентів і автоматизованої обробки, щоб зменшити різнобарвність забарвлення, яка зазвичай спостерігається при розведенні реагентів і ручному фарбуванні. 

Прикладом є прилади Leica серій ST і CV та SPECTRA

Фарбування

Фіксація скельця

Правильна фіксація скельця є важливим етапом у створенні слайдів для стандартного перегляду і має першорядне значення при використанні цифрової патології через підвищену чутливість, що виникає при скануванні всього слайду. Слід ретельно розглянути можливість використання автоматизованої фіксації скелець у лабораторіях, де вона досі є ручною. 

Для цього рекомендуємо ознайомитись з приладами Leica серій ST і CV та SPECTRA 

Фіксація скельця

В якості висновку хочеться сказати, що впровадження цифрової патології – це багатогранний проект, до якого залучено багато працівників патологоанатомічних відділень.

Вплив на лабораторію не обмежується простим встановленням сканера, він поширюється на весь робочий процес створення оптимізованих готових цифрових слайдів. 

Стандартизація підготовки гістологічних препаратів вимагає зосередження уваги як на оптимізації окремих етапів робочого процесу, так і на цілісному огляді всього процесу від взяття зразка до встановлення діагнозу. Знаючи про це заздалегідь і вживаючи відповідні заходи для ефективної підтримки управління змінами, можна сприяти залученню персоналу і прокласти шлях до успіху.

Якщо вам була цікава ця стаття, ви можете ознайомитись із повною інформацією у практичному гайді від нашого партнера Leica Microsystems. Creating digital ready slides: A practical guide

Будьте в курсі новин

    A