Укр
Укр Eng Рус

Нормативні вимоги до лічильників часток (механічних включень) у рідинах

Що відбувається, якщо ін’єкційний препарат забруднений? Інфекції, ускладнення, подразнення вен, локальні ураження тканин, анафілактичний шок, інші ризики для здоров’я і, можливо, навіть смерть… Кінцевий споживач наражається на небезпеку. Ось чому життєво важливо запобігати забрудненню на першому етапі: в чистій кімнаті під час виробництва фармацевтичних препаратів. Саме для цього й передбачено використання лічильника частинок: для перевірки рідини на контамінацію.

НОРМАТИВНІ ВИМОГИ ДО ЛІЧИЛЬНИКІВ ЧАСТОК (МЕХАНІЧНИХ ВКЛЮЧЕНЬ) У РІДИНАХ

Частинки в ін’єкційних та інфузійних розчинах ми визначаємо як механічні включення, що являють собою побічні рухомі нерозчинні частки, які випадково потрапили в кінцевий продукт. Вони можуть надходити з безлічі джерел, включаючи пакувальні матеріали та персонал, але незалежно від того, звідки вони потрапляють, присутність частинок є небезпечною для кінцевого споживача.

Під час виробництва лікарських засобів і пристроїв дуже важливо дотримуватися вимог стосовно наявності часток, щоб запобігти втратам продукції, штрафам, дороговартісному перепроектуванню процесу і, що найважливіше, загрозі для здоров’я.

Державна фармакопея України

Відповідно до Державної Фармакопеї України для контролю кількості та розмірів часток в ін’єкційних та інфузійних розчинах застосовують 2 методи:

Метод 1. Випробування на механічні включення методом світлоблокування.

Метод 2. Випробування на механічні включення методом мікроскопії.

Переважно застосовується Метод 1, проте у деяких випадках необхідна комбінація цих методів або використання лише Методу 2. Це пов’язано з тим, що не всі лікарські засоби можуть бути придатними для дослідження методом світлоблокування. До таких препаратів відносяться ті, що мають знижену прозорість або підвищену в’язкість, прикладом є емульсії, колоїдні розчини, ліпосомальні препарати тощо.

У деяких випадках речовини з високою в’язкістю все ж таки можна досліджувати Методом 1, але для цього попередньо необхідно провести кількісне розведення підхожим розчинником із метою зниження в’язкості до необхідною величини.

LS-20 – прилад для визначення механічних включень у рідинах

LS-20 виробництва Lighthouse Worldwide Solutions, США – є ідеальним рішенням для визначення часток у рідинах за методом світлоблокування та повністю відповідає вимогам ДФУ 2.9.19. Механічні включення: невидимі частки.

 

ls-20 – прилад для визначення механічних включень у рідинах

LS-20 має вбудований шприцевий пробовідбірник і оптичну систему підрахунку частинок. Його простий у використанні програмний інтерфейс на базі Windows™ розроблений відповідно до міжнародних нормативних вимог EP і JP, а також USP 788. Дані автоматично реєструються з восьми розмірних каналів часток в діапазоні від 1,0 до 50,0 мкм (або від 1,0 до 200,0 мкм) і доступні у вигляді графіків і таблиць в режимі реального часу. Всі звіти можна попередньо налаштувати і роздрукувати натисканням однієї кнопки.

Лічильник часток LS-20 розроблений з високоточною системою контролю потоку шприцевого пробовідбірника і датчиком для досліджень великого об’єму зразка. Об’єм зразка можна регулювати від 1 до 1000 мл (шприц на 10 мл), що робить його ідеальним інструментом для серійного відбору проб.

З технічними характеристиками лічильника часток у рідинах LS-20 можна ознайомитися у специфікації.

Завантажити специфікацію

Вимоги до валідації

Для валідації лічильників часток у рідинах зазвичай використовуються стандарти часток Count-Cal виробництва Thermo Scientific. Вони розроблені таким чином, щоб відповідати діаметрам, які відстежуються Національним інститутом стандартів і технологій (National Institute of Standards and Technology, NIST). Їх точність становить 3000/мл ±10%. Це дозволяє калібрувати обладнання відповідно до вимог Фармакопеї. 

Валідація лічильника часток у рідинах повинна проводитися на підприємстві, де він безпосередньо буде застосовуватися, і потім не переміщуватися. 

Основні вимоги до валідації включають:

  • Перевірку точності дозування
  • Перевірку швидкості потоку відбору проби
  • Випробування роздільної здатності датчика (стандартні частки розміром 10 мкм)
  • Випробування співвідношення кількості часток: холостий тест з використанням чистої води, що не містить часток
  • Випробування співвідношення кількості часток (стандартні частки розміром 15 мкм)

Валідація завершена, коли лічильник часток у рідині здатний пройти тест на співвідношення кількості часток із застосуванням часток розміром 15 мкм. Таким чином, відповідні показники повинні знаходитися в діапазоні від 2700 до 3300 часток. Існує допустима похибка ±10% на рівні 3,000 на мл. Це проста і ефективна перевірка точності датчика лічильника часток у рідинах.

Як працює лічильник часток у рідинах LS-20

Світлоблокування є основним методом тестування на наявність і розмір частинок. Цей метод схожий на розсіювання світла, яке використовується при підрахунку часток у повітрі.

Спочатку зразок подається на детектор за допомогою шприца або пробірки для зразків. Потім він проходить через лазерний промінь, який випромінює певну кількість світла. “Тінь”, яку відкидає частинка, дозволяє світлочутливому детектору визначити розмір і кількість частинок, які надходять до лічильника.

як працює лічильник часток у рідинах ls-20

Для виконання тесту лічильник часток LS-20 відбирає задану кількість проб об’ємом не менше 5 мл за допомогою шприца і розраховує середню кількість часток із розмірами, що дорівнюють або перевищують 10 мкм і 25 мкм. При цьому лічильник часток не повинен враховувати дані початкового циклу – цю функцію можна увімкнути в налаштуваннях.

Якщо середня кількість часток перевищує граничні значення, викладені у ДФУ, проводять випробування препарату на механічні включення методом мікроскопії.

Детальний опис методики визначення часток у рідинах викладений у Державній Фармакопеї України Метод 2.9.19.

Для отримання консультації або придбання лічильника часток у рідинах LS-20, залиште свою заявку тут.

Марина Поліщук

Cпеціаліст департаменту хроматографії та спектроскопії

Спеціалізація: аналітичне обладнання, спектрометрія, обладнання для контролю чистих приміщень.

icon-linkedin

Будьте в курсі новин

    A