Укр
Укр Eng Рус

Ендоскопія шлунку та кишківника: методи, обладнання

Ендоскопія — це нехірургічна процедура, яка використовується для дослідження травного тракту людини. За допомогою ендоскопа, гнучкої трубки з камерою на кінці, лікар може переглядати зображення вашого травного тракту на кольоровому телевізійному моніторі. Під час ендоскопічного дослідження стравоходу ендоскоп легко пропускається через рот і горло в стравохід, дозволяючи лікарю оглянути стравохід, шлунок і верхню частину тонкої кишки. Так само ендоскоп може вводитися в товсту і пряму кишку, щоб досліджувати цю область кишківника. Ця процедура називається сигмоскопією або колоноскопією.

Обладнання для ендоскопії

Під час ендоскопії лікар вводить в тіло людини інструмент, який має назву ендоскоп. Більшість ендоскопів – це тонкі трубки з потужною лампою та крихітною камерою на кінці. Довжина і гнучкість ендоскопа залежать від тієї частини тіла, яку лікар повинен оглянути. Прямий ендоскоп дозволяє оглядати суглоби, гнучкий – внутрішню частину товстої кишки.

Як правило, ендоскоп має канал, через який лікар може вводити у внутрішні порожнини пацієнта різні інструменти, щоб збирати зразки тканин і здійснювати інші маніпуляції. Здійснюючи ендоскопічне дослідження шлунку, лікар може використовувати й інше ендоскопічне обладнання:

  • гнучкі щипці – для збору зразків тканин;
  • щипці для біопсії – для видалення зразків тканин і небажаних утворень;
  • цитологічні щітки – для збору зразків клітин;
  • щипці для зняття швів – для зняття швів у внутрішніх порожнинах.

Показання для ендоскопічного обстеження

 ендоскопічне дослідження

Ендоскопічне обстеження може бути призначено з різних причин. Наприклад, для скринінгу та профілактики раку. Для діагностики колоректального раку, зокрема, використовується колоноскопія. В ході цієї процедури лікар видаляє новоутворення (поліпи), які можуть розвинутися в рак. Ендоскопічне дослідження може також застосовуватися для проведення різних лікувальних процедур:

  • лапароскопічна хірургія передбачає введення ендоскопа через невеликі розрізи на шкірі;
  • за лазерної терапії потужний промінь застосовується для знищення ракових клітин;
  • мікрохвильова абляція використовується для руйнування ракових клітин теплом;
  • ендоскопічна резекція слизової оболонки (ендоскопічна підслизова дисекція) передбачає введення ендоскопа в шлунково-кишковий тракт;
  • фотодинамічна терапія дає змогу знищувати пухлину лазером після введення в неї світлочутливої речовини.

Ендоскопічні методи дослідження

Ендоскопічні методи дослідження

Ендоскопічні методи дослідження

Залежно від того, який орган потребує вивчення та огляду, ендоскопічні дослідження мають свої підвиди та назви. Ось тільки частина з них:

  • бронхоскопія – дослідження бронхів;
  • торакоскопія – дослідження грудної клітки;
  • лапароскопія – дослідження черевної порожнини;
  • цистоскопія – дослідження сечового міхура.

Але навіть для дослідження органів однієї порожнини існують різноманітні ендоскопічні методи обстеження, що дозволяють точніше провести огляд. Так, наприклад, ендоскопічне дослідження кишечника має такі види:

  • капсульний – огляд тонкого кишечника;
  • колоноскопія – огляд товстої кишки;
  • ректороманоскопія – огляд прямої кишки;
  • езофагогастродуоденоскопія – ендоскопія шлунка, стравоходу та дванадцятипалої кишки.

Підготовка до ендоскопії шлунка

При підготовці до ендоскопічного дослідження пацієнту пропонується виконати кілька нескладних рекомендацій. За кілька днів до процедури слід припинити приймання препаратів, які розріджують кров. Це знижує ризик кровотечі. Протягом декількох годин до процедури слід відмовитися від їжі і пиття. Крім того, перед ендоскопією стравоходу слід утриматися від приймання лікарських препаратів.

Безпосередньо перед процедурою пацієнт повинен прийняти проносне або зробити клізму, щоб видалити випорожнення з кишківника (актуально тільки для певних видів ендоскопії).

Хід процедури

Більшість ендоскопічних процедур не потребує госпіталізації. Під час процедури пацієнту може знадобитися анестезія того чи іншого виду в залежності від типу ендоскопії. Під час процедури пацієнт може не спати, дрімати або спати в залежності від типу анестезії. Контроль його стану при цьому забезпечується моніторингом температури, кров’яного тиску і частоти серцевих скорочень.

ендоскопічний огляд

ендоскопічний огляд

В ході ендоскопічного дослідження шлунка в рот пацієнта поміщається мундштук, який дозволить лікарю ввести ендоскоп через стравохід в шлунок. Ендоскопічні процедури зазвичай тривають 15-20 хвилин.

Вузькоспектральна ендоскопія

Термін вузькоспектральна ендоскопія (narrowed-spectrum imaging, NSI) належить до групи технологій візуалізації, які використовують оптичні або цифрові фільтри для зміни спектру видимого світла і тим самим покращують характеристики поверхні слизової оболонки й судин. Ці технології також називають цифровою або віртуальною хромоендоскопією через їхню схожість з хромоендоскопією на основі барвників. Візуалізуючі функції та скорингові системи з технологією NSI використовуються для діагностики широкого спектра патологій шлунково-кишкового тракту.

Першою комерційно доступною технологією NSI стала система японської компанії Olympus Medical Systems. У ній використовувалися два смугових фільтри, які обмежували спектр світла довжинами хвиль в 415 нм (синій) і 540 нм (зелений). Ці довжини хвиль відповідають первинному і вторинному пікам поглинання гемоглобіну.

Вузькоспектральна ендоскопія має ряд переваг, одна з яких – високий ступінь виявлення патологій та змін на ранніх стадіях раку.

Ендоскопічна біопсія

Процедура ендоскопічної біопсії використовуються для збору зразків тканин внутрішніх органів, наприклад, сечового міхура, товстої кишки і легенів. Цей тип біопсії проводиться за допомогою волоконно-оптичного ендоскопа через природний отвір тіла (наприклад, пряму кишку) або невеликий розріз.

Ендоскоп використовується для огляду хворого органу на наявність аномальних або підозрілих ділянок, щоб отримати невелику кількість тканини для дослідження. Лікар може ввести ендоскоп в шлунково-кишковий тракт (ендоскопія травного тракту), сечовий міхур (цистоскопія), черевну порожнину (лапароскопія), порожнину суглоба (артроскопія), середню частину грудної клітини (медіастіноскопія) або трахею і бронхіальну систему (ларинго- і бронхоскопія).

Часто ендоскопічна біопсія проводиться паралельно з езофагогастродуоденоскопією або колоноскопією, що дозволяє вчасно виявити патології та порушення в органах.

Юрій Довгань

Провідний спеціаліст відділу трансфузіології та служби крові

Спеціалізація: рішення для трансфузіології, ендоскопія.

Будьте в курсі новин

    A