Укр
Укр Eng Рус

Контроль якості питної води. Актуальні санітарні норми та правила

«Водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу і є обмеженими та уразливими природними об’єктами» (Водний Кодекс України).

Питна вода – важливий ресурс без наявності якого життєдіяльність людини стає неможливою. Від якості питної води залежить здоров’я як окремого індивіда, так і цілої нації. Саме тому питання водної гігієни та контроль за якістю питної води піднімається на рівні кожної держави.

Правові норми, що складають водне законодавство України

Базовим документом, що регулює відносини у водній сфері України, є Водний Кодекс України, введений в дію в 1995 році. Право людини на безпечну для здоров’я та життя питну воду зафіксовано і в Законі України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»  від 24.02.1994.  У 2002 році водне законодавство України поповнилося Законом України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», основною функцією якого є визначення базових засад функціонування системи водопостачання питної води в Україні та «гарантоване забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою». 

Ще через вісім років Наказом МОЗ України від 12.05.2010 було затверджено Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), якими встановлено загальні  вимоги  до  безпечності  та якості  питної води, що призначена для споживання. Санітарні норми містять в собі правила  виробничого контролю та державного санітарно-епідеміологічного нагляду у сфері питного водопостачання населення. 

Перелічені нормативні документи визначають показники, наявність яких потрібно контролювати у питній воді, та вказують допустиму норму вмісту кожного показника.

Закон про питну воду: основні положення та принципи

Якщо санітарні норми більш детально визначають вимоги та правила стосовно якості питної води, то закон про воду висвітлює загальні питання про права та обов’язки у водній сфері. В ньому йдеться про державну політику та управління у сфері питного водопостачання. Окремий розділ закону про воду визначає принцип та порядок затвердження показників безпечності якості питної води, що мають відповідати міжнародним та державним санітарним нормам та правилам. Також Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» передбачає відповідальність за порушення законодавства, зокрема за постачання споживачам води неналежної якості.

Основні забрудники та методи їхнього визначення

Показники безпечності питної води мають важливе значення, тому підприємства, що забезпечують питною водою населені пункти, а також представники державної санітарно-епідеміологічної станції повинні постійно контролювати даний аспект.

Умовно показники безпеки можна розділити на мікробіологічні та фізико-хімічні. Останні теж мають підкатегорії: органічні та неорганічні. 

Нижче розглянемо декілька методів, якими можна визначити основні забрудники.

Іонні хроматографи від Thermo Fisher Scientific

Вміст неорганічних іонів можна контролювати декількома методами. В ДСТУ ISO 10304 описується метод визначення цих показників за допомогою іонної хроматографії. Даний метод має безліч переваг:

  • зменшення впливу людського чинника на результат
  • зменшення витрат реактивів
  • зменшення часу на проведення аналізу

Як результат: за один аналіз отримуються дані про всі аніони, що містяться в зразку. Іонні хроматографи від Thermo Fisher Scientific мають свою особливість у вигляді унікального електролітичного мембранного пригнічувача. Саме він забезпечує високу чутливість до складних завдань та дозволяє отримувати стабільні результати. 

Лінійка компанії нараховує 5 моделей, що дозволяє підібрати актуальне рішення для ваших цілей, враховуючи потреби та бюджет вашої лабораторії. Thermo Fisher Scientific є світовим лідером у сфері іонної хроматографії. 

Газова хроматографія: ефективне визначення органічних забрудників

Органічні забрудники – дуже широкий клас хімічних сполук. Частина з них являється побічним продуктом процесу дезінфекції води. Розділити дані сполуки можна на три категорії: леткі, напівлеткі, нелеткі забрудники.

Визначити концентрацію забруднюючих показників питної води допоможуть газові хроматографи Thermo Fisher Scientific. В залежності від того, яка чутливість необхідна та яка леткість сполук, що потребують визначення, використовують хроматографи з відповідними детекторами. 

Одними з кращих вважаються газові хроматографи Thermo Fisher Scientific моделі Trace 1310. З їхньою допомогою можна визначити хлорфеноли, хлор- та фосфорорганічні пестициди, синтетичні піретроїди. А поєднавши цей унікальний хроматограф з парофазним дозатором TriPlus 500 ви зможете отримати дані про хлорвмісні леткі органічні вуглеводні. 

Закони – про норми, а Thermo Fisher Scientific – про контроль

Водне законодавство України (закон про питну воду в тому числі) визначають головні аспекти водної гігієни. Державні органи встановлюють правила та нормативи, що повинні дотримуватися організаціями, діяльність яких пов’язана з постачанням питної води, та й самими споживачами теж.

Компанія Thermo Fisher Scientific створює високотехнологічну продукцію, що допомагає підприємствам та лабораторіям всього світу контролювати та визначати вміст необхідних показників у воді.

Обладнання Thermo Fisher Scientific – гарантовано точний вимір та результат.

Будьте в курсі новин

    A