Укр
Укр Eng Рус

Гід по рішенням для процедур переднього відрізка в офтальмології

Гід по рішенням для процедур переднього відрізка в офтальмології

 

Гід по рішенням для процедур переднього відрізка в офтальмології

Сучасні операційні мікроскопи вивели виконання процедури з видалення катаракти на новий рівень завдяки тому, що надали хірургам небачену раніше точність та якість зображення. З інструментів, які просто допомагають хірургам-офтальмологам бачити краще, вони еволюціонували в невід’ємну частину робочого процесу в операційній. 

До вибору нового офтальмологічного мікроскопу для операцій з лікування катаракти важливо підійти ґрунтовно, адже це обладнання буде ключовим інструментом операційної команди протягом багатьох років.   

У цій статті наведемо деякі рекомендації, які допоможуть вам у виборі офтальмологічного мікроскопу для катарактальних процедур. Стаття покликана підготувати вас до спілкування з представниками виробників таких мікроскопів, ставити правильні запитання та отримати максимум інформації для прийняття остаточного рішення.  

Вивчаємо середовище, опитуємо хірургів

Перше, що необхідно зробити – провести щось на кшталт внутрішнього аудиту. На вибір офтальмологічного мікроскопу для операцій із заміни кришталика впливає все: починаючи із розміру приміщення операційної і закінчуючи специфікою роботи хірургічної команди. Вивчіть вже наявне у вас обладнання та дослідіть вимоги хірургів, які працюватимуть з мікроскопом.

 

 

Як вибрати хірургічний мікроскоп для операцій з видалення катаракти

Ось чек-лист запитань, які необхідно поставити під час вибору мікросокпа:

  • Де буде використовуватися мікроскоп? Це маленька приватна практика чи велика офтальмологічна клініка?
  • Скільки процедур буде виконуватися з використанням мікроскопу щодня, щотижня, щомісяця?
  • Скільки хірургів користуватиметься мікроскопом?
  • Який спектр процедур має охоплювати мікроскоп?
  • Мікроскоп потрібен лише для хірургічного лікування катаракти чи також буде використовуватися й для інших процедур на передньому та задньому відрізках?
  • Це буде єдиний офтальмологічний мікроскоп в клініці, чи таких буде кілька?
  • Чи є якісь специфічні вимоги, наприклад, фокус на освітній діяльності клініки?
  • Чи є у планах розширити спектр послуг клініки, розглянути можливість інтеграції інтраопераційного ОКТ (оптична когерентна томографія)?
  • Зрештою, визначте бюджет, якого буде достатньо на придбання мікроскопу.

 

Ось чек-лист запитань, які необхідно поставити під час вибору мікросокпа:

Фокусуйтесь на тому, що насправді важливо під час видалення катаракти

Ми радимо зупинитися на 6 основних параметрах, які мають значення.

1. Комфорт для пацієнта

Операція із видалення катаракти – не найприємніша процедура, тож позитивні результати хірургічного втручання в поєднанні з комфортом для пацієнта під час його проведення будуть вирішальними у тому, чи порекомендують вашу клініку іншим. 

Вибір правильного офтальмологічного мікросокпа має значення: освітлення та оптика сприяють комфорту пацієнта під час операції, а також дають змогу хірургу працювати за низького рівня освітлення, знижуючи стрес для пацієнта. 

2. Комфорт для хірурга. Ергономічні аксесуари

Зазвичай, хірурги проводять до 30 і більше операцій з видалення катаракти щодня. Тому вкрай важливо, аби мікроскоп забезпечував можливість комфортно працювати. Ергономічні аксесуари, такі як тубус UltraLow, дають змогу хірургам знаходитись у зручному положенні, зменшуючи навантаження на опорно-руховий апарат. А отже, менше втомлюватися під час операцій із видалення катаракти. 

Стабільний штатив та безпровідні педалі, наприклад, допомагають персоналу в операційній працювати, не відриваючись від процесу, а також уникати зайвих рухів. 

Комфорт для хірурга. Ергономічні аксесуари

Операційні мікроскопи Leica для офтальмологів можуть використовуватись з різними ергономічними бінокулярними окулярами, які дають змогу обирати максимально зручне положення під час операції. 

Деякі мікроскопи пропонують опцію програмування налаштувань, таких як збільшення, фокусування та освітлення для часто повторюваних етапів операції.  Такі опції, наприклад, реалізовано в операційних мікроскопах Leica M822 (функція step Cycle), Leica M844 та  Proveo 8 (режим Combination Mode). Додатково, усі моделі офтальмологічних мікросокпів виробника забезпечують стабільність штативу, що дуже важливо для хірургів, особливо після кількох здійснених операцій підряд. 

3. Високоякісна оптика для оптимальної візуалізації 

Якість оптики – ключова вимога для точності зображень, а отже і для отримання успішного результату. Оптика з високою пропускною здатністю дає змогу хірургам працювати за меншого освітлення, що є більш комфортним як для пацієнта, так і для хірурга. 

Частина світла, яке потрапляє в оптику, відбивається лінзами. Конструкція оптики, а також матеріал і покриття лінз визначають, скільки світла крізь них проходить. Оптика з високою пропускною здатністю працюватиме значно краще за умов низького освітлення, на відміну від звичайної. Адже, що більше світла світла потрапляє в оптику мікроскопа, то більше його виходить для освітлення операційного поля. 

Велика глибина різкості сприяє підвищенню ефективності лікування катаракти. Хірургам потрібно рідше переналаштовувати фокус, а отже вони можуть повністю сфокусуватися на процедурі.  

Флагманська модель Leica Proveo 8 має технологію FusionOptics. Вона покращує сприйняття глибини поля, використовуючи здатність мозку людини об’єднувати два зображення в одне. FusionOptics використовує одну траєкторію руху променя, щоб забезпечити зображення з великою глибиною поля, і ще одну – для високої роздільної здатності. 

Високоякісна оптика для оптимальної візуалізації 

 

Бачити точне зображення ока пацієнта – критично важливо для хірурга-офтальмолога. Тому, обираючи мікроскоп для операцій на оці, необхідно звертати увагу на наявність апохроматичної оптики. Апохроматична оптика виправляє оптичні аберації, які виникають, коли світло проходить через лінзу. 

Компанія Leica Microsystems має повний цикл виробництва оптики – від виготовлення лінз, до їхнього покриття. Оптика для офтальмологічних мікросокопів бренду розроблена таким чином, щоб зменшити втрату інтенсивності світла через розсіювання. Це своєю чергою поліпшує передавання світла.

4. Освітлення

Процедури із лікування катаракти за низького рівня освітлення є менш стресовим як для пацієнта, так і для хірурга. Пряме освітлення знижує споживання електроенергії та покращує можливості роботи за слабкого освітлення. Яскравий та стабільний червоний рефлекс – ключовий елемент для оптимальної візуалізації структур кришталика, а отже допомагає досягти позитивних результатів в лікуванні катаракти. 

Оперування катаракти здійснюється з розширеною зіницею пацієнта під місцевою анестезією. Отже, пацієнт не відчуває болю, втім його все одно осліплює яскраве світло, бо сітківка перебуває під освітленням мікроскопа. 

Зниження інтенсивності світла не лише робить процедуру більш комфортною для пацієнта і, власне, хірурга, але також допомагає мінімізувати ризик фототоксичного впливу на сітківку. 

Багато мікроскопів використовують оптичні волокна для освітлення. Тобто, світло йде від джерела світла в корпусі мікроскопа через волокна до оптичних елементів. Офтальмологічні мікроскопи Leica використовують пряме освітлення: джерело світла інтегроване в оптичні елементи. Це скорочує відстань, яку має пройти світло, і значно знижує споживану потужність.

Освітлення

 

Для звичайних мікроскопів потрібні джерела світла приблизно 180 Ватт, тоді як мікроскопи Leica, такі як Proveo 8, працюють з меншою потужністю – менше 25 Ватт. Завдяки прямому освітленню мікроскопи Leica можуть працювати за особливо низького рівня освітлення, приблизно 10-15% від їхньої світлової потужності, в залежності від стану очей пацієнта.

Яскравий та стабільний червоний рефлекс важливий для розрізнення структур в кришталику пацієнта. Здатність бачити ці структури дає змогу хірургам працювати максимально точно під час розрізання сітківки, руйнування та видалення катаракти, а також під час розміщення інтраокулярної лінзи. Червоний рефлекс створюється світлом, що відображається від сітківки. Відображення є оптимальними, якщо світло падає на сітківку перпендикулярно. Щоб забезпечити такий ефект, у мікроскопах М822, наприклад, є два коаксиальних пучки. У офтальмологічного мікроскопа Proveo 8 таких чотири. 

Червоний рефлекс в мікросокопі Proveo 8 забезпечується технологією освітлення СоАх4 і є найяскравішим та найстабільнішим серед лінійки офтальмологічних мікроскопів Leica. Загалом, всі мікроскопи Leica забезпечують яскравий червоний рефлекс навіть за низького рівня освітлення. 

Оскільки існують різноманітні технології освітлення, завжди рекомендуємо порівнювати мікроскопи за якістю червоного рефлекса. 

Якщо хірурги зацікавлені у тому, аби мати гнучкі опції для покращення чи зменшення контрасту за необхідності, є зміст звернути увагу на наявність регульованого діаметру червоного рефлексу. Більший діаметр компенсує рух ока, а менший – мінімізує відображення склери та поліпшує контрастність під час операції. Наприклад, мікроскоп Proveo 8 забезпечує регульований діаметр від 4 до 23 мм.

 

5. Обслуговування

Пряме освітлення дає змогу знизити витрати на обслуговування: лампи замінюються рідше, ніж в освітленні з оптично-волоконними кабелями. Додатково, мікроскоп має бути простим в догляді: що менше часу персонал операційної витрачатиме на очищення мікроскопу, то ефективніше вони витрачатимуть свій робочий час.

Обслуживание

 

6. Можливість для оновлення

Якщо офтальмологічний мікроскоп можна оновити із застосуванням додаткових технологій, клініки можуть отримати переваги, розширюючи перелік послуг для своїх пацієнтів.

Возможность обновления

Вибір офтальмологічного мікроскопу для процедур з лікування катаракти – непросте завдання. Перш ніж розглядати різноманітні моделі та пропозиції від брендів, необхідно максимально точно вивчити контекст, в якому працюватиме нове обладнання. Це допоможе більш ґрунтовно спілкуватися з представниками виробників, ставити їм правильні запитання та, зрештою, обрати мікроскоп, який відповідатиме потребам клініки та хірургів.

Антон Загурдаєв

Провідний спеціаліст департаменту мікроскопії та лабораторного обладнання

Спеціалізація: рішення для мікроскопії та гістопатології.

icon-linkedin

Будьте в курсі новин

    A