Укр
Укр Eng Рус

Види ендоскопів і сфера їхнього застосування

Ендоскопія є медичною процедурою, при якій внутрішні органи пацієнта досліджуються за допомогою спеціального інструменту ендоскопу – довгої, тонкої, гнучкої трубки з камерою і підсвічуванням. Найчастіше ендоскоп вводиться в тіло через рот і далі рухається вниз горлом. Інші можливості – введення через задньопрохідний отвір, уретру, або через невеликий розріз на шкірі при лапароскопії. Зображення внутрішньої частини тіла, видимої за допомогою ендоскопа медичного, відбиваються на екрані монітора.

Ендоскоп в медицині

Існують технічні та медичні ендоскопи. Ендоскоп технічний застосовується для виконання промислових завдань. Медичний ендоскоп  –  це інструмент, що  використовується для дослідження тканин внутрішніх органів, виконання деяких видів хірургічних втручань, а також для отримання невеликого зразка тканини для більш ретельного дослідження (біопсія). Зараз існує велика кількість видів ендоскопів.

Ендоскопи діляться на жорсткі та гнучкі. Гнучкий ендоскоп завдяки своїй структурі дозволяє оглянути ті місця, які недоступні для жорстких ендоскопів. Гнучкі ендоскопи розрізняються за призначенням і сферою застосування, а також за способом виведення діагностичної інформації. Фіброскоп передає до окуляра аналогове зображення через фіброволокно. Відеоендоскоп виводить на монітор цифрове зображення ураженої ділянки, зняте камерою, передане через кабель і оброблене комп’ютером. Найчастіше ендоскопи медичні розрізняються й отримують відповідну назву за сферою застосування.

Класифікація

Бронхоскоп. Вводиться в ніс і слідує вниз горлом, поки не досягне легенів, де світло і маленька камера допомагають виявляти пухлини, ознаки інфекцій, надлишок слизу, кровотечі або будь-які затикання. Також може використовуватися для взяття зразків тканин або слизу для лабораторних досліджень.

Бронхоскоп

Бронхоскоп

Ларингоскоп. Цей медичний ендоскоп призначений для виконання медичних процедур в гортані та видалення сторонніх тіл в горлі, поліпів з голосових зв’язок, збору зразків тканин, а також виконання лазерних процедур або може використовуватися лікарем-анестезіологом для інтубації пацієнта перед оперативним втручанням.

Гастроскоп. Використовується для ендоскопії верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, включаючи шлунок, стравохід і тонку кишку (дванадцятипалу кишку) і діагностики виразки шлунка, раку шлунка або стравоходу, целіакії, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), синдрому Барретта, грижі стравохідного отвору діафрагми й багато чого іншого.

Гастроскоп

Гастроскоп

Колоноскоп. Використовується для дослідження внутрішньої оболонки товстої та прямої кишки й виявлення виразок, пухлин, поліпів, запалень або кровотеч.

Колоноскоп

Колоноскоп

Цистоскоп. Тонка трубка, яка вводиться в сечовий міхур через уретру для виявлення каменів, пухлин, ознак раку і збільшення передміхурової залози, затикань, неракових новоутворень та інших проблем з сечоводом.

Цистоскоп

Цистоскоп

Дуоденоскоп. Поміщається в рот і слідує вниз горлом в шлунок і тонкий кишківник. Використовується для дослідження тонкої кишки й видалення каменів в жовчному міхурі, лікування панкреатиту і дренажу жовчних проток.

Дуоденоскоп

Дуоденоскоп

Ентероскоп. Використовується для процедур балонної, бульбашкової, капсульної, або штовхаючої ендоскопії, які допомагають виявляти пухлини, відхилення в розвитку тканин і кровотечі. Прилад також допомагає діагностувати хворобу Крона та інші запальні захворювання кишківника, інфекції, лімфому, шлункові або кишкові віруси, або дефіцит вітаміну В12.

Уретероскоп. Проходить через сечовипускальний канал і сечовий міхур до сечоводу, використовується для дослідження сечовивідних шляхів. Довший і тонкіший, ніж цистоскоп, цей інструмент зазвичай використовується для визначення причини затикання сечі, інфекцій сечовивідних шляхів та інших аномалій. Уретроскопії дозволяє виявити камені в сечоводі та нирках, аномальні тканини, поліпи, пухлини або рак.

Уретероскоп

Уретероскоп

Гістероскоп. Пристрій для мінімально інвазивної процедури гістероскопії, введення крихітної трубки в матку через її шийку для видалення поліпів, міом, внутрішньоматкових спайок і втрачених внутрішньоматкових спіралей, біопсії слизової оболонки ендометрію, катетеризації маткових труб і абляції.

Гістероскоп

Гістероскоп

Ендоскопічні відеосистеми

Сучасні ендоскопи еволюціонують у цифрові ендоскопічні відеосистеми для комплексного моніторингу дихальних шляхів та шлунково-кишкового тракту, зокрема, прилади японського бренду Olympus.

Ендоскопічні відеосистеми Olympus

Ендоскопічні відеосистеми Olympus

Відеоендоскоп медичний – це спеціальний прилад із розширеними можливостями проведення обстеження. Стандартна ендоскопічна відеосистема складається з таких складових: відеопроцесора, джерела світла, медичного монітора, пересувного візка для зразків. Так само як і звичайні ендоскопи, відеоендоскопи також діляться за сферою застосування на: відеогастроскопи, відеоколоноскопи, відеобронхоскопи та інші.

Будьте в курсі новин

    A