Укр
Укр Eng Рус

Цифровий мікроскоп: у чому переваги? 

В асортиментному портфелі нашої компанії представлені різні мікроскопи: від простих моделей до інноваційних електронних систем. І якщо зі стандартними мікроскопами знайомий кожен, то що таке цифровий мікроскоп – відомо далеко не всім. Сьогодні ми зібрали для вас інформацію з різних джерел (зокрема й від нашого головного постачальника мікроскопів Leica Microsystems), у якій детально розглянемо: що таке цифровий мікроскоп, його будову, можливості збільшення та сфери використання. 

Ми в жодному разі не агітуємо забути про стандартні стереомікроскопи, оскільки їхня роль у певних завданнях дуже важлива. Але, все ж таки, хочемо звернути вашу увагу і на цифрову мікроскопію, з її можливостями та сучасними інноваціями, яких дедалі більше вимагає майбутнє, що так швидко прогресує.  

Що таке цифровий мікроскоп?

Говорячи про мікроскоп, ми уявляємо прилад з окулярами й об’єктивами. І це правильно. Але є й інший різновид оптичного обладнання, де замість окулярів використовується цифрова камера. 

Цифровий мікроскоп – це прилад із цифровою камерою замість окуляра і наявністю додаткових функцій для підключення до монітора комп’ютера для відображення результатів у реальному часі.

Саме ця «невелика» відмінність від класичного мікроскопа суттєво впливає на зручність проведення досліджень: болі в опорно-руховому апараті, пов’язані з роботою, надзвичайно поширені серед операторів мікроскопів. Електронний мікроскоп допомагає користувачеві зберігати правильну поставу. Використовуючи монітор замість окуляра, оператор може дивитися прямо, а не вниз, що позбавляє його болю в шиї, спині та плечах. Існує безліч різновидів цифрових мікроскопів Існує безліч різновидів цифрових мікроскопів. Деякі з них менш портативні та мають обмежений функціонал, а інші являють собою професійні цифрові мікроскопи-системи з кількома функціями вимірювання та методами спостереження.

Як працює цифровий мікроскоп?

Завдяки вбудованим сучасним технологіям, електронні мікроскопи, в поєднанні з відповідним програмним забезпеченням, можуть робити фотодокументацію, записувати і редагувати відео, аналізувати 3D-зразки, проводити точні вимірювання і створювати докладні звіти про проведене дослідження. Прилади інтуїтивно зрозумілі та прості у використанні, незважаючи на колосальний обсяг завдань, який вони виконують.

Будова цифрового мікроскопа

Основні елементи цифрових мікроскопів:

  • предметний столик
  • джерела світла 
  • датчики вимірювань
  • об’єктиви 
  • цифрова камера

Дизайн і зовнішній вигляд приладів може бути різним, залежно від функцій, які в нього закладено, розмірів і сфери використання.

Вибір цифрового мікроскопа: основні переваги

Електронні мікроскопи мають низку переваг, які суттєво впливають на вибір цього типу обладнання порівняно з класичними моделями. Вибір цифрового мікроскопа: основні переваги

Перевага №1. Знаходження фокуса

При наведенні фокуса на класичному стереомікроскопі обидва окуляра повинні бути налаштовані вручну відповідно до зразка. Хоча цей процес не займає багато часу, він може затягнутися, особливо якщо ви переглядаєте кілька зразків. Це також означає, що користувачеві необхідно налаштовувати мікроскоп, коли він змінює іншого оператора.  Цифровий мікроскоп оснащений автофокусом. Це означає, що мікроскоп автоматично фокусується на зразку, що знаходиться під мікроскопом. А також, що оператор може тримати руки на самому зразку, повертати його, збільшуючи або зменшуючи масштаб, за допомогою пульта управління або ножного перемикача. Перевага №1. Знаходження фокуса

Перевага №2. Можливості програмного забезпечення та безмежний потенціал

Одна з найбільших відмінностей і переваг на користь вибору цифрового мікроскопа – це вбудоване ПЗ. Таким чином користувачеві надається доступ до функцій у міру їх розроблення та випуску регулярних прошивок. Завдяки цьому користувачі отримують максимальну віддачу від своїх інвестицій. Можливості програмного забезпечення дають змогу компаніям працювати більш ефективно і виключають суб’єктивний аналіз, який виконує оператор.

Перевага №3. Одне зображення говорить більше, ніж тисяча слів

Оскільки класичний стереомікроскоп не має можливості документування, користувачі часто намагаються зробити фото на телефон через окуляри. Що не завжди призводить до отримання хороших зображень. При використанні цифрового мікроскопа найчастіше достатньо просто натиснути кнопку на пульті управління. Фотографія автоматично збережеться у внутрішній пам’яті мікроскопа або на підключеному USB-накопичувачі, у звичайному або зашифрованому вигляді. За замовчуванням фотографії будуть названі із зазначенням часу і дати зйомки, але оператори також можуть задати префікс для імен усіх зображень у партії або називати фотографії в міру їх створення. Фотографії, збережені у форматі jpeg, зберігаються з метаданими, до яких можна отримати доступ під час перенесення знімків на комп’ютер. Перевага №3. Одне зображення говорить більше, ніж тисяча слів Говорячи про цифрові мікроскопи Leica варто зазначити, що вони забезпечують велику робочу відстань для великих і малих зразків. У поєднанні з великою глибиною різкості це дає змогу скоротити або повністю виключити необхідність підготовки зразків і все одно отримати якісну візуалізацію. Оптика і камери цифрових мікроскопів дають змогу отримувати зображення, що передають кожну деталь зразків з гарною точністю передачі кольору.

Перевага №4. Різні витрати на купівлю

Цифрові мікроскопи – це не завжди про захмарні ціни. Залежно від інтегрованого функціоналу ви зможете купити цифровий мікроскоп, виходячи з вашого бюджету і потреб лабораторії. У будь-якому випадку, незважаючи на модель, ви отримуєте величезний плюс – ви завжди купуєте численні можливості в одному приладі.

Перевага 5. Робота без болю

Ергономіка та продуманий дизайн електронних мікроскопів дає змогу операторам відчувати комфорт навіть під час тривалої роботи. Використання монітора дає змогу не згинати шию, щоб подивитись в окуляр, і не напружувати очі, щоб добре роздивитися зразок.  Дуже вагома перевага для кожного дослідника та лаборанта – зручне робоче положення без шкоди для здоров’я. Також цифрові мікроскопи дають змогу отримувати повторювані та відстежувані результати, незалежно від того, скільки колег користуються мікроскопом. Простота використання і такі функції, як кодування, роблять це можливим.    

Збільшення цифрового мікроскопа

За допомогою цифрового мікроскопа можна вивчити найдрібніші деталі та структури, при цьому не втрачаючи чіткості зображення. Збільшення електронного мікроскопа залежить від таких факторів:

  1. Тип і кількість об’єктивів.  Різні об’єктиви мають різні фокусні відстані, що впливає на масштаб зображення. Що менша фокусна відстань, то більшим буде збільшення.
  2. Програмне забезпечення. ПЗ, яке використовується для обробки зображень, може додатково збільшити картинку, що дає змогу оператору більш детально розглянути об’єкти під мікроскопом.

Таким чином, різні типи цифрових мікроскопів мають різне збільшення, але водночас воно все одно перевищує можливості стереомікроскопів.

Сфери застосування цифрових мікроскопів

Цифрові мікроскопи – це прилади, які мають широке застосування: від перевірки колекційних монет і виявлення підроблених документів, до чіткої візуалізації структур тканин у медичних дослідженнях. Освіта, науково-дослідницька діяльність, медицина, криміналістика, промислове виробництво – сфери, де активно використовується обладнання. Якщо ви хочете дізнатися більше про доступні до замовлення цифрові мікроскопи, зв’яжіться з нами. 

Також пропонуємо ознайомитися з новинкою в digital мікроскопії: буквально нещодавно Leica Microsystem презентувала Mateo FL – цифровий флуоресцентний мікроскоп зі штучним інтелектом.

Будьте в курсі новин

    A