Укр
Укр Eng Рус

Пошук вакцини від COVID-19: коли світ отримає зброю проти вірусу

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі вже розроблено і тестуються на людях близько 10 вакцин, які, ймовірно, здатні впоратися з коронавірусом. Хто працює над створенням вакцини і коли приблизно очікувати – далі в матеріалі.

Поки медики у всьому світі продовжують боротися з вірусом, що вже забрав мільйони життів, вчені та фармацевти посилено і в екстреному порядку намагаються створити вакцину, здатну цей вірус знешкодити.

Зараз в світі існує вже близько 100 вакцин проти коронавірусу, і тільки 10 з них – на етапі тестування на людях. Про це в ЗМІ повідомляв доктор Сет Берклі, генеральний директор глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI). За його словами, з усіх вакцин, що існують, буде відібрано найефективніші, і саме їх запустять у масове виробництво.

І, хоча на пошук вакцини від коронавірусу кинуті всі сили вчених і мільярди доларів державного і приватного фінансування, за попередніми прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, світ отримає робочу вакцину не раніше ніж через рік.

Які країни займаються розробкою вакцини від COVID-19 і який прогрес – читайте далі.

У США вакцину обіцяють до листопада 2020

Про старт випробувань вакцини від COVID-19 на людині в США оголосили ще в березні. Клінічні тести проходять відразу в декількох науково-дослідних інститутах і низці приватних фармацевтичних компаній. В кінці травня головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі в ефірі телеканалу CNN заявив, що вакцина проти коронавірусу може бути готова до листопада-грудня.

Розробка вакцини від COVID-19 в США

Розробка вакцини від COVID-19 в США

Як роблять вакцину

Вчені фармакологічного гіганта Inovio Pharmaceuticals взяли шматок синтетичної ДНК і вживили в нього частину коду вірусу штаму SARS-CoV-2. Очікується, що клітини, введені у вигляді вакцини, будуть виробляти безпечні репліки білка. Це повинно стимулювати імунну систему виробляти антитіла для захисту від цих псевдобілків. Передбачається, що ці антитіла активуються лише під час потрапляння справжнього вірусу в організм людини. До цього часу вони будуть неактивні.

Великобританія тестує свою вакцину на людях

Британські вчені також досягли чималого прогресу в пошуку вакцини від COVID-19. Інститут дослідження вакцин Дженера створив вакцину в рекордно короткі терміни – лише за 3,5 місяці. Зараз вона в активній фазі клінічних випробувань на групі із 1100 осіб. Групу розділили на 2 підгрупи: перша буде отримувати вакцину від COVID-19, а друга – щеплення від менінгіту. Таким чином вчені хочуть домогтися чистоти експерименту.

Розробка вакцини від COVID-19 в Великій Британії

Розробка вакцини від COVID-19 в Великій Британії

Як працює вакцина

Вчені виділили ослаблену версію аденовірусу у шимпанзе, що є за своєю суттю звичайною застудою, і вживили в неї частину генетичного коду коронавірусу COVID-19. Перші результати випробувань очікують отримати протягом 2-6 місяців, все буде залежати від швидкості поширення вірусу серед випробовуваних.

Китай тестує відразу три вакцини

Країна-батьківщина коронавірусу штаму SARS-CoV-2 першою почала пошуки вакцини. В результаті відразу три розробки китайських учених були відібрані урядом та експертами для подальших випробувань на людині.

Зокрема, вакцина, розроблена на базі Уханьського інституту біологічної продукції вже пройшла перший етап тестування і перейшла на другий. Ліки від коронавірусу випробовували на групі з 96 осіб, і результати першого етапу показали високу безпеку вакцини для людини.

Розробка вакцини від COVID-19 в Китаї

Розробка вакцини від COVID-19 в Китаї

Що в основі формули вакцини

Першою апробацію пройшла вакцина, створена на основі аденовірусу. Код коронавірусу вживили у версію вірусу звичайної застуди. Також китайські вчені приступили до випробування інактивованої вакцини.

Інактивована – це вакцина, вірус в якій знешкоджений під час розробки. Вона створює імунні реакції по-іншому, не так, як вакцини на базі ослабленого вірусу. Особливість такої вакцини в тому, що необхідно зробити кілька щеплень, щоб в організмі виробився імунітет до збудника.

Швейцарія обіцяє вакцину від коронавірусу в жовтні

Прототип вакцини від COVID-19 в цій країні створили ще в кінці лютого, незабаром після того, як вчені розшифрували геном штаму SARS-CoV-2. А робочу версію вакцини зараз готують до клінічних випробувань на людях. За попередніми прогнозами, завершити етап тестування можуть вже в жовтні, після чого почнуть масову вакцинацію населення. Першими ліки від коронавірусу отримають громадяни з групи ризику.

Розробка вакцини від COVID-19 в Швейцарії

Розробка вакцини від COVID-19 в Швейцарії

Як швейцарці роблять вакцину

Пошуком вакцини від COVID-19 займаються вчені Інституту імунології при Бернському університеті. Вони розробили так звану RBD-вакцину проти збудника хвороби. Пусковим механізмом, що запускає процес вироблення імунітету, в цьому випадку служить рецептор-зв’язувальний домен – RBD. Це саме та ділянка білкових шипів вірусу, яким він кріпиться до мембрани клітини і відкриває шлях до неї для частинок своєї ДНК.

В Австралії та Голландії пропонують лікувати коронавірус вакциною БЦЖ

Вчені на двох різних континентах одночасно запропонували неочікуване рішення в боротьбі з коронавірусом. Вони виявили, що виробити імунітет від цього штаму вірусу ефективно допомагає вакцина проти туберкульозу – БЦЖ.

Випробування вакцини на людях апробували в обох країнах: в Нідерландах ін’єкції отримали більше тисячі медичних працівників 8 лікарень, в Австралії – близько чотирьох тисяч лікарів і медсестер.

Розробка вакцини від COVID-19 в Голландії та Австралії

Розробка вакцини від COVID-19 в Голландії та Австралії

Україна також працює над пошуком вакцини від SARS-CoV-2. Зараз в світі проходить майже тисяча клінічних досліджень вакцини, в нашій країні – тільки одне. Експерти і медична спільнота ставиться до пошуку ліків від коронавірусу цього штаму по-різному. Скептики стверджують, що, хай би як форсували створення вакцини в різних країнах, робочий препарат все одно не вийде в масовий випуск протягом ще мінімум 2-3 років. Вони також нагадують про попередній штам коронавірусу – SARS-CoV-1, епідемія якого припала на 2002-2003 рік. Тоді теж у всьому світі стали активно розробляти препарати для вакцинації, але жодне дослідження так і не довели до кінця. Тому що штам просто зійшов нанівець.

Будьте в курсі новин

    A