Укр
Укр Eng Рус

Контроль якості на виробництві: як обрати правильний мікроскоп?

Контроль качества продукции на производстве: как выбрать правильный микроскоп?

Контроль якості на виробництві – це контроль кількісних і (або) якісних характеристик властивостей продукту. Існують такі види контролю якості на виробництві: вхідний, операційний, виробничий, експлуатаційний, інспекційний.

Візуальна перевірка компонентів або деталей, аналізу відмов або досліджень та розробок часто виконується за допомогою мікроскопа. Тому, якщо ви плануєте придбати мікроскоп, то переконайтеся, що він має всі необхідні характеристики й можливість налаштування для точного та швидкого дослідження зразків. 

як обрати правильний мікроскоп?

Основні фактори під час вибору мікроскопа

1. Оптичні характеристики мікроскопа

  • Достатнє збільшення та роздільна здатність для того, щоб розрізнити дрібні деталі.
  • Діапазон збільшення, який дозволяє користувачам швидко переходити від дослідження зразка (низьке збільшення з великим полем зору) до дослідження його дрібних деталей (високе збільшення).

Ефективність мікроскопа також залежить від оптики, яка коригує хроматичні аберації і кривизну поля зображення, наприклад, апохроматична корекція і корекція кривизни поля (див. рис. 1). Ще однією практичною перевагою при візуальному дослідженні є парфокальність, коли користувачі можуть швидко змінювати збільшення без необхідності витрачати час на перефокусування.

2. Вимога лише для візуального дослідження або для візуального дослідження та доопрацювання

Якщо вам потрібне тільки дослідження без доопрацювання, його можна виконати за допомогою цифрового мікроскопа або стереомікроскопа з камерою. Ці мікроскопи також є ідеальним рішенням для документування під час перевірки. У випадках, коли необхідний огляд і доопрацювання, слід використовувати стереомікроскоп з окулярами, оскільки він забезпечує 3D-перспективу.

3. Перевірка різноманітних зразків

Контроль якості різних зразків може бути складним завданням, оскільки розмір (площа і висота), властивості матеріалу та морфологія поверхні можуть значно відрізнятися. Тому важливо вибрати мікроскоп з правильною комбінацією збільшення, коефіцієнту масштабування, штативу та освітлення. Тоді користувачі зможуть швидко та точно досліджувати дрібні деталі зразка. Приклад того, як освітлення може покращити різні деталі при візуалізації зразка, показано на рисунках 1А і 1Б.

Мікроскоп з великою робочою відстанню (див. рис. 1С) корисний для дослідження зразків, де необхідний доступ до них, наприклад, при використанні інструментів. Крім того, для зразків з компонентами або елементами, що мають значні перепади висоти, велика робоча відстань полегшує їх переміщення під об’єктивом, оскільки зменшується ризик дотику до нього при переміщенні зразка, навіть якщо мікроскоп сфокусований на найнижчій частині досліджуваного об’єкту.

Рис. 1. A) Мікроскопічне зображення PCBA, освітленого кільцевим світлом, що показує кілька функцій (червоні стрілки). B) Той самий PCBA, зображений з майже вертикальним освітленням, де отвори та виїмки (червоні стрілки) більш помітні. С) Робоча відстань мікроскопа — це відстань від нижньої частини лінзи об’єктива до верхньої частини зразка. Рис. 1. A) Мікроскопічне зображення PCBA, освітленого кільцевим світлом, що показує кілька функцій (червоні стрілки). B) Той самий PCBA, зображений з майже вертикальним освітленням, де отвори та виїмки (червоні стрілки) більш помітні. С) Робоча відстань мікроскопа — це відстань від нижньої частини лінзи об’єктива до верхньої частини зразка.

4. Адаптація мікроскопа до потреб користувача / навчання користувачів

Здатність мікроскопа адаптуватися до потреб користувача теж має велике значення, з ним операційний контроль якості продукції та перевірка зразка є більш ефективними та економлять час. Наприклад, користувачі цифрового мікроскопа або стереомікроскопа з камерою можуть приховати непотрібні функції інтерфейсу користувача, спрощуючи використання мікроскопа та мінімізуючи ризик людської помилки.

Крім того, щоб скоротити час, витрачений на навчання користуванню мікроскопом, інтерфейс має бути простим та зрозумілим. Велику перевагу має той мікроскоп, який потребує мінімального навчання та дозволяє швидко отримати навички користування.

5. Ергономіка

Втома користувача та ризик отримання травми під час багатогодинного дослідження під мікроскопом у незручній позі часто викликають проблеми. Це зведено до мінімуму за допомогою ергономічних рішень, які підвищують комфорт користувача: зображення з мікроскопа відображається безпосередньо на моніторі, що дозволяє користувачам переглядати його у вертикальному зручному положенні (цифровий або стереомікроскоп із камерою, див. рис. 2).

Рис. 2.  Цифровий мікроскоп забезпечує ергономічне рішення для дослідження електронної частини. Приклад із цифровим мікроскопом Emspira 3. Рис. 2. Цифровий мікроскоп забезпечує ергономічне рішення для дослідження електронної частини. Приклад із цифровим мікроскопом Emspira 3.

6. Документування та обмін результатами перевірок

Документування результатів перевірки є більш ефективним під час використання мікроскопа, оснащеного камерою, оскільки зменшує необхідність ручної роботи під час перевірки (наприклад, записи на папері).

Також це досить практично: мати мікроскоп для візуального дослідження, який дозволяє безпосередньо обмінюватися результатами ефективним і безпечним способом, наприклад, електронною поштою чи мережею. Дана функція особливо корисна, коли є результати, якими потрібно часто ділитися з іншими.

7. Перевірка єдиною системою

Перевірка ефективніша, коли користувачі можуть аналізувати, коментувати та ділитися зображеннями за допомогою рішення, що працює в автономному режимі з інтегрованими функціями, які не потребують комп’ютера. Тепер не потрібно змінювати робочі станції для виконання різних кроків, що суттєво пришвидшує перевірку.

8. Міцність та надійність для використання в промисловості

Контроль якості виробництва та перевірка часто відбувається в складних умовах, наприклад на виробничих майданчиках, де недостатня чистота може бути проблемою, тому рішення з міцною та надійною конструкцією для таких середовищ може допомогти мінімізувати технічне обслуговування та простої.

Мікроскопи Leica для ефективної перевірки

Мікроскопи Leica для ефективної перевірки

Тільки для перевірки

За допомогою цифрового мікроскопа Emspira 3 користувачі можуть оптимізувати свої процеси перевірки та працювати з комфортом. При використанні в автономному режимі він пропонує інтегровані функції, що дозволяють вимірювати, порівнювати та обмінюватися даними без комп’ютера.

Перевірка та доопрацювання

Стереомікроскопи Ivesta 3 (можна додати посилання коли буде сторінка продукту на АЛТ): дозволяють користувачам оптимізувати свій робочий процес та заощадити час протягом перевірки, оскільки дрібні деталі зразка чітко видно з меншою кількістю регулювань мікроскопа. Технологія FusionOptics значно підвищує ефективність огляду, забезпечуючи як велику глибину різкості, так і високу роздільну здатність.

Стереомікроскопи серії M: користувачі можуть легко виконувати рутинні перевірки або документування. Ергономічні аксесуари допоможуть користувачам працювати з комфортом, навіть якщо вони проводять за мікроскопом цілий день.

Якщо мікроскоп серії M або Ivesta 3 обладнано камерою Flexacam, його також можна використовувати для огляду в автономному режимі з вбудованими функціями вимірювання, порівняння та обміну даними.

Всі основні задачі, згадані в статті, можна вирішити за допомогою цих мікроскопів Leica.

Читайте також: Операційні мікроскопи Leica Microsystems: рішення для нейрохірургії.

Будьте в курсі новин

    A