Укр
Укр Eng Рус

Амінокислотний аналіз комбікормів

Комбікорм – це основний продукт для вигодовування тварин і птахів. Від якості харчування напряму залежить як здоров’я тварин, так і смакові властивості кінцевого продукту та його поживна цінність. Для отримання збалансованого харчування в раціон тварин вводять різноманітні добавки, наприклад, білково-вітамінні комплекси. Найважливішою групою добавок до комбікормів є амінокислоти.

Більшість амінокислот синтезуються в тілі тварин із звичайних безазотних продуктів обміну речовин і азоту, який засвоюється. Однак існує ряд незамінних амінокислот, які не можуть утворюватися в організмі тварин і мають потрапляти з їжею. Якщо якоїсь із них недостатньо, то вона лімітує синтез білків, а решта амінокислот, виявившись у надлишку, підлягає дезамінуванню. Вивільнений азот дезамінованих амінокислот виводиться з організму через нирки у вигляді сечовини, а вуглеводний залишок після низки перетворень використовується на синтез жиру або як джерело енергії. Тому в разі незбалансованості раціонів за амінокислотним складом не тільки знижується синтез білків, а й погіршується використання дефіцитних кормів.

Амінокислотний аналіз

Амінокислотний аналіз

В кормовій базі найважливішими амінокислотами вважають лізин і треонін. Лізин інтенсифікує ріст молодих особин, сприяє інтенсивному споживанню кормів, формуванню пігменту меланіну в пір’ї. За допомогою лізину можна збільшити приріст тварин і птахів до 30%.Треонін необхідний для нормальної роботи імунної системи, росту організму, сприяє утворенню колагену, еластину, бере участь у процесах метаболізму і засвоєння, підтримує роботу шлунково-кишкового тракту.

Чому потрібен амінокислотний аналіз?

При виробництві комбікормів потрібно дотримуватись балансу амінокислот. Він впливає на якість засвоєння білків й амінокислот, що дозволяє отримувати максимальний приріст м’яса і знизити витрату кормів. Оптимальне співвідношення основних амінокислот – лізину і треоніна – складає 1 до 0.63. Це дозволяє забезпечити оптимальний відсоток засвоюваності білків, а також збільшити приріст м’язової тканини з мінімальною витратою комбікорму.

Найбагатшим джерелом незамінних амінокислот є корми тваринного походження і окремі види кормової сировини рослинного походження. Зернові корми бідні по вмісту амінокислот, наприклад, пшениця містить в середньому 0,3% лізину, треоніну – 0,32%. З рослинних кормів найбільш багаті бобові культури. Горох, наприклад, містить 1,5% лізину і 0,8% треоніну. В кормах тваринного походження рівень амінокислот найбільш високий. Рибна мука містить близько 4,7% лізину і 2,6% треоніну.

Визначення амінокислот

Амінокислотний аналіз дозволяє визначити точний вміст індивідуальних амінокислот в комбікормі, що дає можливість правильно підбирати рецептуру кормів для тварин і птахів. Найбільш розповсюдженими методами кількісного визначення амінокислот є високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ) і іонообмінна хроматографія з пост-колонковою дериватизацією проб нінгідрином. Однак у практиці рутинного аналізу при значній кількості досліджуваних проб метод іонообмінної має ряд вагомих переваг порівняно з ВЕРХ: визначення амінокислот з більш високою точністю, відтворюваність результату і надійність , а також проста підготовка проб.

Метод іонообмінної хроматографії з пост-колонковою дериватизацією проб нінгідрином для дослідження амінокислотного складу кормів для сільськогосподарських тварин стандартизований Міжнародною організацією зі стандартизації ENISO 13903, а також Регламентом Європейської Комісії №152/2009. Цей стандарт дозволяє визначити великий перелік амінокислот, наприклад, треонін, лізин, лейцин, валін та інші, але цей метод не розповсюджується на визначення триптофана.

Амінокислотний аналіз дозволяє з високою точністю контролювати якість комбікорму, що, в свою чергу, дає можливість збільшувати продуктивність тварин.

Автоматичний аналізатор амінокислот SykamS433

Компанія «АЛТ Україна Лтд» пропонує найоптимальніше та найкраще рішення для амінокислотного аналізу за допомогою автоматичного аналізатора амінокислот SykamS433, що дозволяє отримувати точні й актуальні результати.

Амінокислотний аналізатор SykamS433 – це досконале рішення для аналізу, яке поєднує в собі переваги іонообмінного розділення з рідинною хроматографією, а також допомагає контролювати вміст амінокислот в кормах для тварин для дотримання повноцінного та збалансованого раціону. Купуючи обладнання у нас, ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та професійну методичну підтримку.

Автоматичний аналізатор амінокислот

Будьте в курсі новин

    A