Укр
Укр Eng Рус

Інфекційна безпека та інфекційний контроль

Заходи включають своєчасну вакцинацію та ревакцинацію, використання засобів індивідуального захисту, дотримання правил особистої гігієни та профілактики, проходження щорічних медоглядів та ін.

Складна епідситуація вимагає приділяти підвищену увагу до запобігання поширенню інфекцій та посилює вимоги до якості дезінфекції медичних виробів, інструментів та об’єктів лікарняного середовища. Тому у всіх лікувальних закладах, особливо у хірургічних стаціонарах, пологових будинках, відділеннях реанімації та інтенсивної терапії проводяться заходи, спрямовані на забезпечення інфекційної безпеки.

Інфекційний контроль та інфекційна безпека в ЛПЗ

Інфекційна безпека в лікувальних закладах насамперед має на увазі дотримання санепідрежиму. Поняття інфекційної безпеки в мед.організаціях розглядається у двох аспектах: як система управління біологічними факторами ризику з метою їх усунення, ослаблення чи подолання спровокованих ними наслідків, та як сукупність профілактичних заходів, спрямованих на недопущення поширення небезпечних інфекційних захворювань серед пацієнтів та персоналу лікарень та поліклінік.

Провісники неблагополуччя під час інфекційного контролю

До ознак, що свідчать про інфекційне неблагополуччя в закладі охорони здоров’я, належать:

  • більш тривале перебування хворих на стаціонарі;
  • збільшення кількості зареєстрованих випадків гнійно-септичних інфекцій однієї клінічної форми;
  • виникнення двох та більше пов’язаних між собою інфекційних патологій;
  • зростання кількості післяопераційних гнійно-септичних ускладнень;
  • зростання кількості малих оперативних втручань;
  • зростання кількості немовлят із ВУІ;
  • збільшення кількості пацієнтів із гіпертермічним синдромом;
  • збільшення випадків інфекційно-запальних захворювань серед працівників клініки.

Положення про забезпечення інфекційної безпеки

Основні засади інфекційної безпеки у закладах охорони здоров’я:

  • до будь-якого пацієнта слід ставитися як до потенційного джерела інфекції;
  • гігієнічна обробка рук – обов’язкова умова перед надяганням та після зняття рукавичок незалежно від мети їх використання;
  • обов’язкове використання рукавичок при контакті зі слизовими оболонками хворого та при контакті з використаним інструментарієм;
  • за наявності ризику розбризкування біологічних рідин обов’язково використовуються захисні окуляри;
  • забруднені засоби індивідуального захисту підлягають заміні;
  • ковпачки на використані голки не надягаються;
  • хворий з ВЛІ повинен утримуватися окремо від інших пацієнтів;
  • пацієнти зі стійким до метициліну та ванкоміцину штамом Staphylococcus aureus повинні бути ізольовані від інших хворих;
  • у ході операцій має використовуватися лише стерильний шовний матеріал;
  • для наркозної апаратури повинні використовуватись тільки одноразові стерильні бактеріальні фільтри;
  • для кожної перев’язки медсестра перев’язувального кабінету накриває окремий стерильний стіл;
  • черговість перев’язок залежить від класу чистоти ран пацієнтів;
  • постановка судинних катетерів та догляд за ними – компетенція спеціально навченого персоналу (лікарів);
  • сечовий катетер встановлюється лише у стерильних одноразових рукавичках;
  • повторне використання виробів, на заводській упаковці яких зазначено “ для одноразового застосування” суворо заборонено.

Як забезпечити інфекційну безпеку медичного персоналу на робочих місцях

  1. Якісному забезпеченню інфекційної безпеки медичного персоналу сприяє дотримання правила захисту працівників ЛПЗ на робочому місці.
  2. Усі ємності та контейнери, призначені для проведення дезінфекції або видалення використаних матеріалів та інструментів, повинні мати чітке маркування.
  3. Усі гострі інструменти та засоби індивідуального захисту повинні бути звільнені безпосередньо перед початком медичної процедури.
  4. Інструменти та обладнання піддаються стерилізаційній та дезінфекційній обробці безпосередньо після використання.
  5. Гострі та колючі предмети зберігаються у спеціально призначених для цього контейнерах безпеки, які розташовуються на відстані витягнутої руки та на рівні очей.
  6. Контейнери для збирання голок та гострих предметів повинні звільнятися своєчасно.
  7. Засоби індивідуального захисту медичного персоналу повинні зберігатися у доступному місці (так, щоб працівники могли без проблем взяти їх) та обов’язкові для використання під час проведення інвазивних процедур та оперативних втручань.
  8. Склад та стан будь-яких засобів індивідуального захисту (водонепроникні пов’язки різних розмірів для працівників з саднами та травмами шкіри, стійкі до проколів стерильні та нестерильні рукавички всіх розмірів, маски, респіратори, бахіли, пристосування для захисту органів зору та ін.) підлягає суворому контролю.
  9. Персонал лікувального закладу зобов’язаний утримувати своє робоче місце у чистоті та порядку. Справність робочого обладнання, техніки та інших пристроїв має постійно перевірятись.
  10. Керівник інформується про необхідність заміни засобів індивідуального захисту у разі виявлення їх непридатності та виявлення дефектів, а також про вихід з ладу медичного обладнання, технічних пристроїв та освітлення.

Запобіжні заходи медпрацівників

Ми представляємо обладнання та технології шведського концерну Getinge, що є найбільшим світовим виробником стерилізаційного, мийно-дезінфекційного, операційного та фармацевтичного обладнання.

Компанії, що входять у промислову групу Getinge, мають виробничі потужності у Швеції, Німеччині, Франції, Великобританії, США та Австралії. Традиційно якісне та надійне обладнання концерну Getinge використовують найбільші виробники ліків та кращі клініки більш ніж у 100 країнах світу.

Виробництво сертифіковане за міжнародною та європейською системами якості ISO 9000 та EN 46000. Компанія «Getinge» займає лідируючу позицію на ринку завдяки наступним параметрам продукції:

  • гнучкості
  • надійності
  • ергономіці
  • екологічній безпеці
  • виправданим очікуванням користувачів

Провідна роль концерну Getinge в галузі стерилізації та дезінфекції базується на поєднанні 50-річного досвіду з багатими інженерними знаннями, спеціалізованою технологією та прикладним “ноу-хау”.

Давні традиції тісної співпраці з розробниками процесів, технічними службами, мікробіологами, епідеміологами та операторами, що працюють з обладнанням, забезпечують широту новаторських можливостей та здібностей концерну Getinge.

Результатом цього є потенціал устаткування, що постійно зростає, висока якість виробництва, системи контролю безпеки та гнучкі комп’ютерні програми, що саме по собі вже виводить «Getinge» у клас світових лідерів.

Зважаючи на важливість підтримки користувачів на належному рівні в кожній окремій країні, Getinge організував широку торговельну мережу, що включає 65 офіційних дистриб’юторів у 90 країнах світу.

“Думати глобально, діяти локально” – така ключова концепція ділової філософії концерну Getinge, що реалізується й на практиці.

www.getinge.com

Будьте в курсі новин

    A