Укр
Укр Eng Рус

Вітамінний склад кормів для тварин

Вітаміни вважаються біологічно-активними речовинами, здатними впливати на різноманітні процеси. Вони виконують важливі функції в організмі тварин. У складі багатьох ферментів існує безліч вітамінів. Завдяки їм можливе утворення різноманітних комплексних сполук з жирами, білками, вуглеводами, гормонами, завдяки яким відбувається природний обмін речовин. Необхідність у достатній кількості вітамінів – це потреба кожного організму. Слід зазначити, що для повного засвоєння вони повинні надходити у невеликому об’ємі, який перераховується у міліграми або мікрограми на добу. Тільки так можна забезпечити нормальний розвиток тварини та постійне зміцнення здоров’я для росту популяції. Недостатня кількість вітамінів у кормах може спричини різноманітні розлади, наприклад, проблеми з обміном речовин, появу захворювань, а в деяких випадках – загибель тварини. Це все можливе в результаті авітамінозу або недостатністі/відсутністі необхідних елементів у раціоні.

vitamin

Наразі в тваринництві переважає не відсутність вітамінів, а їх мінімальний вміст в раціоні. Це призводить до прихованих форм захворювань, які називають гіповітамінозами. Завдяки цьому у тварин значно сповільнюється ріст, знижується продуктивність та з’являється схильність до появи хвороб.

В організм тварини вітаміни потрапляють частіше за все з кормами. Невелика частина може виникати за допомогою процесу синтезу безпосередньо в організмі. Наприклад, до таких можна віднести усі вітаміни групи В. Також слід зазначити, що такі сполуки можна розділити на дві великі групи, а саме водорозчинні (групи В, С) та жиророзчинні (А, Е, Д, К). 

Вітамін А

Головним елементом у складі вітаміна А є ретинол. Тваринам він потрібен:

  • для нормального росту;
  • протидії інфекційним захворюванням;
  • нормалізації обміну речовин.

Якщо в організмі виявляється нестача вітаміну А, тварина отримує зниження продуктивності та порушення функції відтворення  (у деяких випадках можливе безпліддя). Якщо нестачу вітамінів отримує вагітна тварина, то існує великий ризик аборту. У деяких випадках може народитися недорозвинена/нежиттєздатна малеча..

До того ж вітамін А приймає участь у фотохімічних процесах сприйняття світла. Саме тому під час його нестачі тварина перестає бачити у темряві – у неї з’являється так звана куряча сліпота. Тривала нестача призводить до більш серйозних проблем: розлад рогівки, що призводить до появи сліпоти.

Вітамін Д

Одним із важливих вітамінів в організмі тварини є вітамін Д або кальциферол. Головною сферою його діяльності є участь в регуляції мінерального обміну в організмі тварин. Якщо корм не має достатньо кальциферолу та ще й кальцію з фосфором на початку життєдіяльності тварини, існує великий ризик появи рахіту. Якщо це відбувається у дорослих тварин, тоді розвивається остеомаляція або остеопороз.

Вітамін Е

Підтримання антиокислювальних процесів в організмі відбувається завдяки такій сполуці, як токоферол або вітамін Е. Він активно приймає участь у тканинному диханні, добре впливає на процес синтезу аскорбінової кислоти, а також потрібен для різноманітних реакцій обміну речовин. Якщо організм відчуває його нестачу, то відбувається зниження статевої спроможності як самців, так і самок. У представників чоловічої статі можна спостерігати атрофію сім’яників. Представники жіночої статі отримують дегенерацію яєчників та постійну загибель зародку.

Вітаміни групи В

Щоб в організмі синтезувались вітаміни групи В необхідно, щоб співпали різноманітні фактори. А саме:

  • наявність вищих рослин;
  • відповідна мікрофлора шлункового тракту;
  • наявність різноманітних бактерій та дріжджів.

Лікарські засоби, у складі яких є комплекс вітамінів, потрібні для додавання у премікси, БВД, комбікорми. Дуже велика потреба в цих вітамінах під час вагітності, постійних інфекціях, цукровому діабеті, наявності антагоністів тощо.

Розглянемо, які вітаміни найбільш часто додають до корму тварин:

  • Вітамін В2, а саме діюча речовина рибофлабін, являється добрим стимулятором росту організму тварини. За його допомогою відбувається процес тканинного дихання, а також з’являється можливість протистояти інфекційним захворюванням. За допомогою рибофлабіну можна покращити гостроту зору, стабілізувати стан нервової системи, відновити шкірний та слизовий покрови. Також елемент значно покращує функцію травлення тварини. Якщо в організмі недостатньо В2, відбувається зменшення темпу синтезу білків. Під час їжі відбувається низьке засвоєння триптофану та жирів.
  • Вітамін В1, діюча речовина якого тіамін, добре впливає на рівень апетиту, а відповідно й процесу росту, а також здоров’я нервової системи. До того ж його достатня кількість допомагає регулювати обмін речовин у тварини. Під час нестачі тіаміну всі системи поступово будуть знижувати працездатність. В організм тіамін потрапляє з макухою, дріжджами, висівками, шротом, зерном або зеленими кормами.
  • Вітамін В12 (ціанокобаламін) вважається важливим у кровотворенні та синтезі нуклеїнових кислот/амінокислот. Бере активну участь під час вуглеводного/жирового обмінах. В організм потрапляє лише за допомогою кормів тваринного походження. Синтез відбувається тільки за допомогою мікроорганізмів шлункового каналу та при наявності кобальту в раціоні. До речі, вважається єдиним, у складі якого є кобальт.
  • Вітамін В3 (пантотенова кислота) підтримує необхідний рівень вуглеводного та жирового обміну, допомагає процесу всмоктування білка. Пантотенова кислота активно діє на перистальтики кишківника та допомагає налагодити функціонування щитовидної залози і наднирників. Потрапляння в організм вітаміну забезпечують бобові рослини, зернові корми та їх відходи, трав’яна мука, овочі та дріжджі.

Також для нормального розвитку потрібні в організмі й інші вітаміни цієї групи, а саме Вс (фолієва кислота), В4 (холін), В5 (нікотинамід).

Вітамін К

Для того, щоб в організмі краще працювала функція згортання крові, в достатній кількості необхідний вітамін К або філохінон. Завдяки йому відбувається синтез протромбіну та фібриногену як основних компонентів при утворенні кров’яного згустку. Якщо в організмі відчувається нестача філохінону, тоді травмується печінка. У ній можуть відбуватися неконтрольовані крововиливи. Те же саме може статися у травному каналі. Така ситуація в основному відбувається у молодої птиці. Особи дорослого віку та ссавці не мають такої проблеми. Синтез вітаміну К відбувається у травному каналі за допомогою мікрофлори. Також тварини отримують його разом з кормами у достатній кількості.

Вітамін С

Аскорбінова кислота належить до водорозчинних вітамінів. Його активна участь допомагає у наступному:

  • посилення захисних функцій організму;
  • окислювально-відновні реакції;
  • забезпечення дихання клітин
  • інактивація токсичних речовин;
  • добрий вплив на функцію залоз внутрішньої секреції;
  • покращення засвоєння заліза.

Як визначається поживність корму для тварин?

Для визначення жиророзчинних вітамінів в кормах, комбікормах і преміксах, використовують такий метод як рідинна хроматографія. Саме за її допомогою стало можливо збалансувати раціон кожної тварини та виявити наявність у кормі необхідного вітаміну або елементу харчування. Для визначення кожного типу вітаміну за допомогою рідинної хроматографії існують регламенти:

  • вітамін А – ДСТУ ISO 14565:2004;
  • вітаміну Д – ДСТУ 8166:2015;
  • вітаміну Е – ДСТУ ISO 6867:2005.

Додатково рідинна хроматографія добре визначає підробки вітамінів. Якщо покупець бажає переконатися, чи дійсно добавка має у своєму складі вказаний вітамін, потрібно використати хроматографію. В результаті можна побачити чи справжній вітамін у складі чи туди додали синтетичний препарат,  а також дізнатися про поживність добавки.

Поживність кормів визначається вмістом в них поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, макро- і мікроелементів, вітамінів та інше) і повинні повністю забезпечувати фізіологічні потреби організму тварин.

Все частіше непорядні виробники випускають підробки під видом відомої марки. Це може загрожувати здоров’ю тварин і, в найгіршому випадку, призвести до загибелі. Також важливо контролювати якість кормів в цілому, бо, наприклад, наявність мікотоксинів здатна викликали дефіцит вітамінів внаслідок підвищеної витрати вітамінів на нейтралізацію в організмі токсичних речовин. При цьому відповідно витрачається додаткова енергія.

Слід відмітити, що саме вивчення хімічного складу кормів дозволяє оцінити їх дійсну поживну цінність. Тому різноманітні методи, які використовуються у практиці тваринництва, дозволяють дати реальну оцінку цього фактору. Якщо точно знати цей момент, можна зробити висновок щодо кількості та якості поживних речовин у кормі. У результаті власник худоби може оцінити рівень задоволення потреби тварин у тих чи інших елементах живлення.

Компанія «АЛТ Україна Лтд» пропонує рішення для кількісного і якісного визначення вітамінів в кормах, за допомогою надійних та високоефективних рідинних хроматографів, а також забезпечення всіма необхідними витратними матеріалами, якісним сервісним обслуговуванням та професійною методичною допомогою.

Тетяна Скарвінко

Cпеціаліст департаменту хроматографії та спектроскопії

Спеціалізація: аналітичне обладнання, хроматографія, мас-спектрометрія.

Будьте в курсі новин

    A