Укр
Укр Eng Рус

Статична електрика під час нарізки гістологічних парафінових блоків: як позбутися проблем, які вона спричиняє

Статична електрика, яка виникає під час нарізки гістологічних блоків на мікротомі або кріостаті, може спричиняти низку проблем та ускладнювати патоморфологічне дослідження. У цій статті розповідаємо про причини виникнення статичної електрики, ділимося лайфхаками та рекомендаціями, як мінімізувати її вплив. 

Статична електрика часто виникає внаслідок тертя між блоком та ножем, а також одягом оператора та столом для мікротомії. Це зумовлює низку проблем зі зрізом й ускладнює роботу оператора під час роботи з гістологічними парафіновими блоками. Зокрема, зріз може приклеюватися до столика мікротома, стрічка зрізів може скручуватись, стискатись та інколи – розриватись.

Як мінімізувати вплив статичної электрики

Залежно від можливостей лабораторії та джерела статичної електрики, є низка рекомендацій, виконання яких допоможе позбутися перелічених вище проблем. 

1. Відрегулювати температуру або вологість в кімнаті

Статична електрика виникає за вологості менше за 35%. Особливо актуальною ця проблема стає в опалювальний сезон. У цей час відносна вологість повітря в опалювальних приміщеннях знижується і спостерігається найбільш інтенсивне накопичення зарядів СЕ на операторі.

Щоб вирішити цю проблему, достатньо здійснити кілька простих кроків: 

  • промоніторте температуру та вологість повітря у приміщенні
  • встановіть іонізатор-зволожувач повітря, якщо рівень вологості – нижчий за 40%. Підібирати пристрій слід відповідно до розмірів приміщення
іонізатор-зволожувач повітря

іонізатор-зволожувач повітря

2. Очистити компоненти мікротома зі спиртом 

Цей простий захід може допомогти зняти заряд з елементів мікротома.

3. Скористатися антистатичним килимком (потребує заземлення!)

Килимок оснащений дротами заземлення, які  підключені на резистор приблизно 1 МОм для оптимального захисту від статичної електрики. Він кладеться під прилад, а серцевинний дріт заземлюється в щиток. 

4. Використати антистатичну пластину із заземленням

Виробники гістологічного обладнання часто пропонують власне рішення проблеми статичної електрики – антистатичні набори для мікротомів або кріостатів. Це спеціальна пластина, що кріпиться до тримача ножа та заземляється дротами. 

антистатична пластина

антистатична пластина

антистатична пластина

антистатична пластина

5. Іонізатор повітря 

Компактний настільний іонізатор повітря для швидкої нейтралізації електростатичного заряду дає змогу локально нейтралізувати заряд. Площа іонізації типових іонізаторів близько 30×150 см.

Принцип дії

Іонізатор генерує потужний потік позитивно і негативно заряджених іонів, які, притягуючись до молекул протилежної полярності, нейтралізують статичний заряд на об’єктах робочої зони.

Іонізатори локальної дії є найбільш ефективними, оскільки потік іонізованого повітря спрямовується саме на ті діелектричні поверхні, де присутній електростатичний заряд. В результаті заряд нейтралізується значно швидше, ніж за використання комплексної іонізації повітря у всьому приміщенні.

іонізатор повітря

іонізатор повітря

Будьте в курсі новин

    A