Сухе молоко отримують шляхом вилучення води з рідкого молока методом випарювання, а потім розпилювального сушіння. Це збільшує термін придатності молочного продукту на кілька місяців і зменшує витрати на зберігання та реалізацію. Щорічно у світі виробляється понад 8 мільйонів тонн сухого молока для різних харчових продуктів, таких як дитячі суміші, кондитерські вироби, спортивні та дієтичні продукти харчування. Щоб гарантувати відповідність продукту технічним вимогам і якості, склад порошків ретельно контролюється. Зазвичай це робиться в лабораторії за допомогою індуктивно-зв’язаної плазмової спектрометрії-атомної емісійної спектрометрії (ICP-AES), що передбачає тривалі етапи хімічної підготовки, які вимагають високого рівня кваліфікації. Як альтернатива, можна використовувати рентгенівську флуоресцентну спектрометрію (XRF), яка вимагає простіших і швидших етапів підготовки зразків, а результати надає за кілька хвилин.
Останні досягнення в технології XRF тепер дозволяють заводам використовувати невеликі портативні аналізатори для перевірки вмісту мінеральних речовин у сухому молоці на виробничій лінії.
Новітній портативний рентгенофлуоресцентний аналізатор X-MET8000 від Hitachi High-Tech — це економічний, міцний і простий у використанні прилад, який ідеально підходить для процесу контролю якості та забезпечує чудову
продуктивність для швидкого визначення вмісту P, Cl, K, Ca, Mn, Fe, Cu і Zn у сухих молочних сумішах.