Сьогодні, 23 квітня, голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька підписала погодження проекту наказу МОЗ про обмеження максимально допустимого рівня вмісту хлорпірифосу у сільськогосподарській продукції і харчових продуктах відповідно до норм ЄС. Це призведе до обмеження використання хлорпірифосу в Україні, що беззаперечно матиме значний вплив на здоров’я населення та особливо майбутніх поколінь українців. Згідно звіту EFSA (Європейської агенції з безпеки продуктів харчування) хлорпірифос завдає значної шкоди людському здоров’ю і особливо негативно впливає на розвиток плоду під час вагітності.
Згідно цього проекту наказу МОЗ на території України затверджується максимально допустимий рівень вмісту хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу на рівні 0,01 мг/кг (мг/л). Ці зміни повинні будуть бути внесені до Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 2 лютого 2016 року .
Нагадаємо, що з 13 листопада 2020 року вступили у дію нові ліміти максимально допустимого вмісту хлорпірифосу у Європі. Це призвело до значних переживань серед експортерів України, оскільки цим пестицидом обробляються значні території полів різних зернових культур.
Тестування зразків зернових на вміст хлорпірифосу в основному відбувається методом хроматографії з тандемни мас-спектрометричним детектуванням у таких лабораторіях як випробувальний центр “Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя ”, випробувальний центр «Інспекторат Україна», випробувальний центр СЖС Україна, лабораторія «Котекна Україна Лімітед», Інституті здоров’я рослин, лабораторії Білаб.
Компанія “АЛТ Україна Лтд” пропонує готові рішення для визначення хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу та інших пестицидів у сільськогосподарській продукції та продуктах харчування різними методами.