Укр
Укр Eng Рус

Кліщовий енцефаліт: як не захворіти

Весняно-літній період – час активізації іксодових кліщів, які є переносниками небезпечного вірусу кліщового енцефаліту. Потрапляючи в організм людини, хвороба спочатку проявляється як звичайна застуда, але надалі може викликати параліч і навіть мати летальний результат. Які симптоми кліщового енцефаліту і як від нього захиститися – далі в матеріалі.

Кліщовий енцефаліт: що це і як проявляється

Кліщовий енцефаліт – це вірусне захворювання, що вражає периферичну і центральну нервову систему людини. Збудник захворювання – арбовірус, що живе в організмі іксодових кліщів. Зараження відбувається в перші хвилини присмоктування паразита – вірус потрапляє в кров разом з його слиною.

Укус кліща – найпоширеніший шлях, яким вірус потрапляє в наш організм. Але в групі ризику не тільки поціновувачі відпочинку на природі, але й ті, хто вживає в їжу сире молоко домашніх тварин. Нещодавні дослідження показали, що через укус кліща вірус потрапляє в молоко, де його резистентність підвищується.

Симптоми кліщового енцефаліту

Важливо! Далеко не всі кліщі – переносники захворювання. У 2018 році з 20 тисяч пацієнтів, які звернулися до медичних установ після укусу комахи, тільки у 1 в крові знайшли енцефаліт. Від людини до людини вірус не передається.

Симптоми кліщового енцефаліту

Інкубаційний період вірусу – 7-14 днів. За цей час він з потоком крові поширюється в організмі і починає розмножуватися. Кліщовий енцефаліт – захворювання підступне, оскільки маскується під симптомами звичайної ГРВІ.

Перші ознаки кліщового енцефаліту дають таку клінічну картину:

  • Підвищується температура тіла – до 38-40 °C
  • Загальна слабкість організму, швидка стомлюваність і сонливість
  • Запаморочення, озноб, нудота і блювота
  • На пізніх стадіях – біль в м’язах, оніміння шкіри на шиї і обличчі

Хвороба здебільшого протікає без особливих ускладнень, в гарячковій формі. Проблеми починаються, коли вірус долає гематоенцефалічний бар’єр і потрапляє в мозок. Тоді до лихоманки додаються неврологічні прояви захворювання.

При ураженні клітин головного мозку пацієнт страждає порушенням рухових функцій і розладом пам’яті. Без своєчасного лікування людина може залишитися інвалідом. Бувають смертельні випадки.

Помітивши перші ознаки укусу енцефалітного кліща, звертайтеся до найближчого медичного пункту без зволікання. Що швидше ви отримаєте кваліфіковану медичну допомогу, то менш серйозними будуть наслідки поширення вірусу в організмі.

Важливо! Не намагайтеся видалити паразита самостійно. У місці укусу можуть залишитися частинки комахи, що тільки ускладнить ситуацію. Якщо все ж вдалося зробити все правильно, не поспішайте знищувати кліща. Його потрібно віднести до лабораторії, де встановлять, чи була комаха переносником вірусу. Це дасть змогу медикам призначити правильне лікування.

Лікування кліщового енцефаліту

Лікування енцефаліту після укусу кліща – це цілий комплекс заходів. Перш за все, рекомендується суворий постільний режим, дієтичне харчування і призначається комплекс вітамінів. Ці заходи покликані зміцнити імунітет і допомогти організму боротися з інфекцією.

Паралельно застосовується медикаментозне лікування, спрямоване на нейтралізацію вірусу в крові. Головна зброя медиків в лікуванні кліщового енцефаліту – гамма-глобуліни. Вони дають швидкий і стабільний терапевтичний ефект: знижують температуру тіла, усувають головний біль і менінгеальні явища. Пацієнти починають почуватися краще вже в першу добу після початку лікування.

Останнім часом також практикують використання рибонуклеази – ферментного препарату, який виробляють з тканин підшлункової залози великої рогатої худоби. Ці препарати уповільнюють розмноження вірусу в клітинах нервової системи.

Вакцинація від кліщового енцефаліту

Вакцинація проти енцефаліту – найнадійніший захист. Люди, які отримали щеплення від вірусу, заражаються вкрай рідко. В обов’язковому порядку вакцинацію проходять громадяни, що працюють в зонах підвищеної концентрації паразитів – лісники, мисливці.

Для інших щеплення – справа добровільна. Отримувати вакцину від кліщового енцефаліту можна починати з 4-річного віку. Курс – 2 щеплення з інтервалом в 7 місяців. В окремих випадках інтервал можуть скорочувати до 2 місяців.

Будьте в курсі новин

    A