Укр
Укр Eng Рус

Перший в Україні Банк довгострокового зберігання еритроцитів запрацював у Київському міському центрі крові

2 березня 2023 року на базі Київського міського центру крові було створено перший в Україні банк довгострокового зберігання еритроцитів. Проект реалізовано за підтримки МОЗ України та Київської міської державної адміністрації. 

У межах проекту зоною відповідальності компанії “АЛТ Україна” була побудова необхідної технологічної інфраструктури, яка б забезпечувала виконання повного циклу заготівлі еритроцитів та їхнього подальшого зберігання. 

Для заготівлі та кріоконсервування еритроцитів було встановлено повністю автоматизовану систему АСP215 американського виробника Haemonetics. 

Система здійснює процедуру гліцеролізації, дегліцеролізації та відмивання нативних еритроцитів. Увесь процес відбувається без участі оператора і в закритій системі. Це дає змогу звести до мінімуму імовірність контамінації компонентів крові під час підготовки до консервації. Додатково, АСР215 працює за технологією швидкого заморожування еритроцитів, що запобігає пошкодженню клітин крові під час кріоконсервування. Оброблені та заморожені у такий спосіб еритроцити здатні зберігатися до 30 років замість стандартних 42 діб.  

Подальше зберігання заморожених еритроцитів має відбуватися за стабільних ультранизьких температур. Тож, окрім АСР215, до інфраструктури також включено дві низькотемпературні морозильні камери серії TDE від Thermo Fisher Scientific для зберігання еритроцитів.

Компанія АЛТ Україна рада долучитися до реалізації проекту національного масштабу, адже створення банку крові забезпечить постійну наявність компонентів донорської крові, в тому числі рідкісних фенотипів. Це є дуже важливим та необхідним, особливо в умовах воєнного стану, коли допомоги та донорської крові потребують сотні тисяч поранених серед військових та мирного населення. 

Ми вдячні за довіру до наших партнерів-виробників та горді бути постачальником інноваційного та життєпідтримувального обладнання.

Будьте в курсі новин

    A