Щорічно у світі виробляється понад 4,5 мільйона тонн какао, причому близько 70% світового врожаю какао-бобів походить з чотирьох західноафриканських країн:
- Кот-д’Івуару;
- Гани;
- Нігерії;
- Камеруну.
Виробництво какао є трудомістким процесом, що починається зі збору врожаю, коли плоди повністю дозріли, вилучення какао-бобів та ферментації перед відправкою висушених бобів на переробку.
Під час виробництва з какао-бобів вилучають зерна, які потім обсмажують, щоб підкреслити насичений шоколадний смак. Потім зерна подрібнюють до стану густої шоколадної маси, яку можна переробляти до отримання однорідної консистенції. Після змішування з какао-маслом отриману шоколадну масу переробляють на какао-порошок, какао-масло або шоколад.
Вміст заліза вимірюється під час виробничого процесу, щоб забезпечити стабільний смак і уникнути випадкового забруднення шоколадних виробів. На відміну від інших методів, таких як титрування або індуктивно-зв’язана плазма (ICP), енергодисперсійна рентгенівська флуоресценція (EDXRF) є швидким і простим методом, який не вимагає використання хімічних речовин. Цей, перевірений на практиці метод, широко використовується в багатьох інших галузях промисловості. Результати доступні за лічені секунди, тому його може використовувати будь-який оператор з мінімальною підготовкою.
Настільний РФА спектрометр Hitachi Lab-X5000
Переваги використання настільних аналізаторів LAB-X5000 для аналізу вмісту заліза в какао-порошку та -масі:
- компактний і міцний: ідеально підходить для використання в лабораторії та поблизу
виробничої лінії;
- обертач зразків: щоразу отримуєте відтворювані результати;
- надійність: максимальний час безвідмовної роботи та низька вартість володіння;
- швидкість: результати за лічені секунди для швидкого прийняття рішень.