Укр
Укр Eng Рус

Система для паралельного синтезу Xelsius (LabTech Srl): огляд рішення

Паралельний синтез забезпечує суттєву економію часу та диференціацію сполук завдяки одночасному проведенню кількох експериментів.

Цей підхід широко використовується для прискореного пошуку нових речовин та визначення оптимальних параметрів процесів. У фармацевтичній промисловості паралельний синтез застосовується для пошуку та розробки нових сполук. 

Паралельний синтез можна реалізувати на різних рівнях: від виявлення набору перспективних речовин та оптимізації цього набору до скринінгу визначення оптимальних параметрів реакції. При розробці та масштабуванні технологічного процесу методи паралельного синтезу дають змогу прискорити оптимізацію процесу завдяки детальному вивченню різних параметрів реакції: систем розчинників, температурних режимів, концентрацій, часу реакції, необхідних реагентів та каталізаторів.

У цій статті розповімо про одне із сучасних рішень для паралельного синтезу, систему Xelsius бренду LabTech, Srl, яке застосовують у своїй роботі R&D лабораторії найбільших фармацевтичних компаній світу.

Система Xelsius була створена для прискорення досліджень синтезу, аби розробники могли отримувати результати швидше, заощаджуючи час та кошти лабораторії. 

Компактний та швидкий реактор Xelsius з 10 індивідуально програмованими комірками дає змогу економити місце та збільшити пропускну здатність лабораторії. 

Конструкція системи дає змогу одночасно проводити десять різних реакцій в одному приладі з повністю незалежним нагріванням, охолодженням та перемішуванням і робочим діапазоном від -20°C до +150°C . Реактор ідеально підходить для отримання надійних результатів для паралельного синтезу, реакцій та оптимізації процесів, наприклад, при визначенні розчинності, реакцій на основі каталізаторів, експериментів з кристалізації тощо.

Значимі експерименти для паралельного синтезу, оптимізація процесу та досліджень DoE (Design of Experiment) вимагають умов, які є максимально відтворюваними щодо відповідних параметрів реакції. На додаток до концентрацій, тиску та інших умов навколишнього середовища, температура, температурні профілі та рівномірне змішування є важливими факторами для забезпечення постійних або порівняльних умов реакції.

Звичайні інструменти для синтезу зазвичай можуть встановлювати лише фіксовані параметри (наприклад, швидкість перемішування або температуру) для всіх реакційних комірок завдяки своїй конструкції. У деяких системах відтворюваність температурного профілю як у часі, так і між реакційними комірками може бути недостатньо високою, оскільки потужності охолодження та нагрівання можуть відрізнятися.

Користувачам, які потребують дуже гнучких, змінних і, перш за все, дуже простих в управлінні інструментів для проведення реакцій органічного синтезу, досі було не легко. Для того, щоб мати можливість відтворити різноманітні умови реакції, доводилося йти на поступки щодо гнучкості та оперативності.

Компанія LabTech Srl розробила компактний реактор Xelsius для паралельного синтезу з можливостями індивідуального програмування температури, перемішування для десяти комірок. 

Оптимізація процесу з економією місця - 10 реакторів лише в одному приладі

Реактор для синтезу Xelsius має досить компактні габарити та займає небагато простору у витяжній шафі. Вага реактора становить 12,7 кілограма, довжина – 36, а висота – 14 сантиметрів. Монітор і ПК керування можна зручно розташувати за межами витяжної шафи. Окрім компактності, система Xelsius має й інші важливі переваги. Зокрема, орієнтований на користувача інтерфейс, який дає змогу оптимізувати управління пристроєм та швидко опанувати навички роботи з ним. 

Програмне забезпечення для управління системою

Використовуючи програмне забезпечення в режимі LAB, просто встановіть температуру, перемішування та бажаний час або швидкість і негайно приступайте до роботи. Завдяки інтуїтивно зрозумілим і чітко організованим функціям ви можете почати продуктивну роботу з Xelsius лише через кілька кліків. Програмне забезпечення для управління системою Інноваційний інтерфейс користувача дає змогу швидко налаштувати бажані параметри: від простих налаштувань температури до багатоетапних профілів реакції з динамічними змінами та циклами. Інноваційний інтерфейс користувача дає змогу швидко налаштувати бажані параметри: від простих налаштувань температури до багатоетапних профілів реакції з динамічними змінами та циклами.

Аксесуари до системи, що мають значення

Зворотній конденсатор

Зворотний конденсатор, спеціально розроблений для реактора Xelsius – це аксесуар, який легко інтегрувати. Інноваційна конструкція запобігає будь-якій можливій конденсації вологи з повітря в лабораторії. Втрати від випаровування низькокиплячих розчинників також значно зменшуються. Конденсатор має вставки з нержавіючої сталі, які гарантують оптимальну тепловіддачу від скляних віал. Порівняльна таблиця показує, що зворотний холодильник значно зменшує втрати розчинника у віалах із відкритою перетинкою (голка в перетинці), особливо з розчинниками з низькою температурою кипіння.

Розчинник Точка кипіння (°C) Встановлена температура (°C)  З конденсатором (мл) Без конденсатора (мл)
Ацетонітрил 82 92 10 5.8
Вода 100 110 10 9
Ацетон 56 66 7.5 0
Етилацетат 77.1 87.1 9.1 1.8
Метанол 64.7 74.7 9.9 8

Широкий вибір віал та кришок

Доступний широкий асортимент реакційних віал різного об’єму (від 1 до 30 мл) і матеріалів, таких як поліпропілен, скло або PTFE, щоб задовольнити будь-які потреби сучасної лабораторії. Унікальна 5-портова кришка PTFE забезпечує широкий спектр безперервних і багатоступінчастих процесів. Широкий вибір віал та кришок

Інертна робоча станція

Для забезпечення відтворюваних характеристик у масштабі скринінгу та процесах інертизації. Цю робочу станцію можна легко з’єднати зі зворотним конденсатором Xelsius. Це дає змогу забезпечити чудову відтворюваність, зберігаючи високий ступінь гнучкості та пропонуючи таким чином значне покращення якості даних та ефективності лабораторії. Інертна робоча станція

Датчик для контролю температури 

Завдяки 10 зовнішнім датчикам температури PT100 можна незалежно контролювати та моніторити температуру в кожній комірці, яка відображається на терміналі сенсорного екрана. Датчик для контролю температури 

Реактор під тиском Xelsius

Новий реактор під тиском Xelsius є ідеальним рішенням для прискорення процесів реакції. Уникайте складної підготовки зразків за допомогою олійної бані та необхідності роботи в лабораторіях під тиском. Це дозволяє малим об’ємам досягати тиск до 15 бар, забезпечуючи успішні реакції в сольвотермічних умовах. Існує можливість працювати з PTFE віалами до 10 мл або зі скляними віалами до 7 мл відповідно до реакції та речовин, що використовуються. Завдяки триходовому ручному клапану ви можете підтримувати постійний тиск протягом усього процесу та легко відбирати пробу під час реакції під тиском. Реактор під тиском Xelsius Компанія LabTech має багато різних методик та практичних розробок з використанням системи для паралельного синтезу Xelsius.

Наприклад, під час вивчення кристалізації органометалічних комплексів виробник провів дослідження з використанням системи Xelsius зі зворотнім конденсатором (Reaction Note 1234). Металоорганічний стандарт розчинили у безводному ацетоні і залишили за температури 10°C на 2 дні. Отримали такий результат: повільне випаровування розчинника дає кристали помітного розміру. Повільне осадження комплексу забезпечується низькою температурою, оскільки в потоці розчинника існує ризик прискорення часу осадження, що може завадити отриманню кристалів, які можна аналізувати за допомогою дифрактометричних методів.

Останніх кілька років найбільші українські фармацевтичні компанії дедалі більше інвестують у розвиток своїх R&D лабораторій, задаючи тренд на розробку якісних ліків вітчизняного виробництва, які можуть скласти гідну конкуренцію на світовому ринку. Тож пошук технологічних рішень, які дадуть змогу прискорити отримання результатів досліджень, збільшити таким чином продуктивність лабораторій та оптимізувати витрати – зараз у фокусі уваги усіх гравців фармацевтичного ринку. Система для паралельного синтезу Xelsius виробництва LabTech Srl – одне з тих рішень, які здатні задовольнити потребу фармкомпаній та надати розробникам зручний та ефективний інструмент для роботи. 

Тетяна Скарвінко

Cпеціаліст департаменту хроматографії та спектроскопії

Спеціалізація: аналітичне обладнання, хроматографія, мас-спектрометрія.

Будьте в курсі новин

    A