Укр
Укр Eng Рус

3-МХПД, гліцидол та їхні ефіри: нове у європейському законодавстві щодо їхнього вмісту у харчовій продукції

Європейське законодавтсво висуває нові вимоги до вмісту 3-монохлорпропандіолу (3-МХПД/3-MCPD), гліцидолу та їхніх ефірів у харчовій продукції. Більше про це – у матеріалі.

Хлорпропаноли – відомі генотоксичні канцерогени, побічний продукт, що виникає через кислотний гідроліз при підвищеній температурі, під час виробництва або зберігання (міграція) продуктів та в процесі деодорації харчових олій з гліцерину ліпідів. Монохлоропропандіол, гліцидол та їхні ефіри є контамінантами, присутність яких у харчових продуктах хвилює європейську наукову спільноту. Перші звіти про токсичність були опубліковані понад 20 років тому, і їхній вміст у певних типах продуктів також контролюється відповідно до Європейського законодавства вже давно. Але з часом допустиме добове споживання цих контамінантів переоцінюється і змінюється. Вводяться нові гранично допустимі ліміти їхнього вмісту та розширюється перелік харчових продуктів, в яких вони контролюються.

23 вересня 2020 року, Регламентом комісії ЄС 2020/1322 були прийняті зміни до постанови 1881/2006 стосовно гранично допустимих концентрацій 3-монохлоропропандіолу (3-MCPD), ефірів жирних кислот 3-MCPD та складних ефірів жирних кислот гліцидолу у певних продуктах харчування, включаючи харчові жири та олії. Тепер їх вміст обов’язково повинен контролюватись у харчових продуктах вказаних у постанові, що реалізуються на території ЄС або експортуються до неї. Ще наприкінці 2017 року був опублікований новий звіт наукової групи з питань контамінантів у харчовому ланцюжку, у якому була інформація стосовно встановленого допустимого добового споживання 3-монохлоропропандіолу (3-MCPD), його ефірів жирних кислот та оцінки ризику для людського здоров’я.

Допустиме добове споживання 2 мкг/кг ваги тіла для дорослих зазвичай не перевищувалось, але спостерігалось для молодших вікових груп, особливо немовлят, що харчувались лише сумішами. Це призвело до змін у бік більш жорсткого контролю вмісту цих контамінантів у продуктах харчування, призначених для немовлят та дітей до трьох років.

3-монохлоропропандіол (3-МХПД або 3-MCPD) є контамінантом, що виникає в основному в процесі рафінації рослинних олій. Саме тому він контролюється у рослинних оліях та жирах, що потрапляють на стіл до кінцевого споживача, або використовуються як інгредієнт харчових продуктів. Крім того, опубліковані дані про виявлення високих рівнів 3-MCPD, його ефірів жирних кислот та гліцидолових ефірів у рибній олії та олії від інших морських організмів.

Щоб забезпечити операторам ринку достатньо часу для адаптації процесу виробництва у відповідності до нових лімітів, нові рівні гранично допустимих концентрацій наберуть чинності лише з 1 січня 2021 року. Для продуктів, вміст контамінантів в яких перевищує нові ліміти, та що були розміщені на ринку до 1 січня 2021 року і призначені для споживання немовлятами та дітьми до трьох років, кінцевий строк знаходження на ринку – 30 червня 2021 року. Для всіх інших – до спливання терміну придатності.

Що саме змінюється?

Для зручності пропонуємо ознайомитися з основними змінами у законодавстві у формі порівняльної таблиці.

Попередня редакція Нова редакція
Харчові продукти Максимально допустимі рівні (мкг/кг) Харчові продукти Максимально допустимі рівні (мкг/кг)
3-монохлоропропандіол (3-МХПД)
Білок рослинний гідролізований 20 Білок рослинний гідролізований 20
Соєвий соус 20 Соєвий соус 20
Гліцидилові ефіри жирних кислот у перерахунку на гліцидилол
Олії та жири рослинні для кінцевого споживача або для використання як інгредієнт за винятком продуктів харчування, перелічених в підпункті 2 пункту 2 цього розділу 1000 Рослинні олії та жири, риб’ячий жир та олії інших морських організмів, що розміщуються на ринку для кінцевого споживача або для використання в якості інгредієнта харчових продуктів, за винятком харчових продуктів, зазначених у наступному пункті, та оливкових олій класу virgin 1000
Олії та жири рослинні, призначені для виробництва продуктів прикорму 500 Рослинні олії та жири, риб’ячий жир та олії інших морських організмів, призначених для виробництва дитячого харчування та перероблених продуктів на основі злаків для немовлят та маленьких дітей 500
Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у порошкоподібному стані) 50 Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у порошкоподібному стані) 50
Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у рідкому стані) 6 Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у рідкому стані) 6
Сума ефірів жирних кислот 3-монохлорпропандіолу (3-MCPD) та 3-MCPD, виражена як 3-MCPD – вступає в дію з 1 січня 2021 року
Рослинні олії та жири, риб’ячий жир та олії інших морських організмів, що розміщуються на ринку для кінцевого споживача або для використання в якості інгредієнта харчових продуктів, що належать до наступних категорій, за винятком харчових продуктів, зазначених у 4.3.2, та оливкових олій virgin: 1250
олії та жири з кокосового горіха, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, сої, пальмових ядер та оливкової олії (у складі рафінованої оливкової олії та оливкової олії) та суміші олій та жирів з оліями та жирами лише цієї категорії,
інші рослинні олії (включаючи віджимні оливкової олії, риб’ячі жири та олії інших морських організмів та суміші олій та жирів з оліями та жирами лише цієї категорії 2500
суміші масел та жирів із двох вищезазначених категорій. до 2500
Рослинні олії та жири, риб’ячий жир та олії інших морських організмів, призначених для виробництва дитячого харчування та оброблених продуктів на основі злаків для немовлят та маленьких дітей 750
Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у порошкоподібному стані) 125
Дитячі суміші початкові (стартові) та дитячі суміші для подальшого годування, а також харчові продукти для спеціальних медичних цілей, призначені для дітей грудного та раннього віку (що реалізуються у рідкому стані) 15

Що це фактично означає для наших операторів ринку?

Необхідність переглянути виробничі процеси, проконтролювати чинний рівень як гліцидилових ефірів жирних кислот у перерахунку на гліцидилол, так і ефірів жирних кислот 3-MCPD. Оптимізувати процеси виробництва для запобігання утворення комнтамінантів у разі необхідності. Комісія Codex Alimentarius опублікувала рекомендації по зменшенню вмісту цих контамінантів у рафінованих оліях та продуктах з них ще у 2019 році.

Запровадити регулярний контроль якості продукції та контролювати рівень вказаних контамінантів у партіях продукції, що йде на експорт.

Які методи аналізу використовуються для визначення цих контамінантів?

Пряме визначення гліцидолових ефірів та ефірів жирних кислот 3-MCPD проводиться методом ВЕРХ/МС/МС, але цей метод неможливий для практичного використання внаслідок великої кількості компонентів, що визначаються (84), та відсутності аналітичних стандартів.

Найбільш поширеними є непрямі методи контролю – коли відбувається реакція розкладання всіх ефірів гліцидолу та 3-МХПД до відповідно просто гліцидолу та 3-монохлоропропандіолу. Причому треба обов’язково зважати на наявність 2-МХПД, який повинен також контролюватись відповідно до рекомендацій комісії ЄС 2014/661/EU. Відповідно до цих рекомендацій, ліміт кількісного визначення для аналізу 2-MCPD, 3-MCPD та гліцидолу має бути не вищим за 100 мкг/кг для їстівних олій і жирів та для харчових продуктів, вміст жиру в яких перевищує 10%. Ліміт кількісного визначення повинен бути перерахований відповідно до вмісту жиру, наприклад, для продуктів, що містять 20% жиру, такий ліміт складе 20 мкг/кг. Для продуктів ,вміст жиру в яких менший за 10%, ліміт кількісного визначення має складати 10 мкг/кг.

Одним з найперших методів визначення, що був прийнятий міжнародною організацією стандартизації, є метод ISO18363-1:2015 (AOCS Official Method Cd 29c-13), який забезпечував кількісне визначення 3-МХПД шляхом лужного розкладання ефірів 3-МХПД та гліцидолу до 3-МХПД. Визначення гліцидолових ефірів у перерахунку на гліцидол проводилось через перерахунок різниці кількісних результатів двох інжекцій. Основним недоліком цього методу є неточний кількісний результат за гліцидолом, оскільки метод заснований на припущенні що немає інших речовин, що реагують з неорганічним хлоридом й утворюють 3-МХПД. Відносне стандартне відхилення аналізу одного і того самого зразку у різних лабораторіях для 3-MCPD у концентраціях близьких до 1000 мкг/кг перевищує 25%, а для концентрацій близьких до 100 мкг/кг – 130%. Крім того, вміст 2-МХПД цим методом не може бути виміряний. Але цей метод легко автоматизується та має дуже швидкий час реакції розкладання, що є великою перевагою для виробничих лабораторій, основною метою яких є коригування процесу виробництва.

Наступними були стандартизовані методи ISO 18363-2:2018 (AOCS Cd 296-13) та ISO 18363-3:2017 (AOCS Cd 29а-13). Обидва вже набагато точніші, аніж попередній, але мають дуже значний час реакції розкладання – більше 16 годин. Це робить ці методи дуже обмежено придатними для виробництв, але через пряме кількісне визначення вони забезпечують точніші результати для лабораторій, що видають сертифікати аналізу та відповідають за якість отриманих значень. Крім того, метод ISO 18363-3:2017 важко автоматизується, через необхідність центрифугування, хоча при цьому забезпечує найкращу відтворюваність між лабораторіями, а метод ISO 18363-2:2018 вимагає підготовки двох зразків та двох інжекцій.

Таким чином, до 2020 року не було затверджено справді швидкого, простого у використанні та точного методу визначення 3-MCPD, 2-MCPD та гліцидолу.

Сьогодні у процесі затвердження метод ISO 18363-4, який забезпечує точне кількісне визначення 3-МХПД, 2-МХПД та гліцидолу. Час реакції розкладання методу становить лише 12 хв, крім того, прибрана необхідність додаткових кроків випарювання, що значно пришвидшує визначення. При цьому необхідно робити лише одну підготовку проби та одну інжекцію, що робить цей метод ідеальним як для виробничих лабораторій, так і для використання у лабораторіях випробувальних центрів та державних лабораторіях, що контролюють якість харчових продуктів. Метод був розроблений спільними зусиллями компаній Thermo Scientific, Bunge та Interscience.

Компанія «АЛТ Україна» забезпечує постачання обладнання та налаштування повного циклу автоматичного визначення 3-монохлоропропандіолу (3-MCPD), ефірів жирних кислот 3-MCPD та складних ефірів жирних кислот гліцидолу як для попереднього швидкого методу ISO18363-1:2015 (AOCS Official Method Cd 29c-13,) так і для більш сучасного, точного та чутливого методу за ISO 18363-4 на базі обладнання компанії Thermo Scientific

Задати питання

Будьте в курсі новин

    A